Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: Для забезпечення достойної пенсії необхідне комплексне рішення

, опубліковано 29 січня 2021 о 07:42

На сьогодні створення ефективної пенсійної стратегії та забезпечення достойної пенсії є надважливим питанням. Про це заявив Голова ДПС Олексій Любченко під час засідання Першого пенсійного форуму в Україні.

«Податки ніякого відношення до пенсії не мають, і з пенсії податки не сплачуються. Але ж пенсія, на жаль, сьогодні має відношення в Україні до податків, бо сьогодні пенсійний фонд на 40 % дотаційний і залежить від доходів державного бюджету. Відповідь на питання забезпечення достойної пенсії лежить в площині комплексного вирішення низки питань, в межах компетенції Державної податкової служби України», – зазначив Олексій Любченко.

За його словами, першим кроком є забезпечення балансу населення та робочих місць. Так, у 2019 році з 29,6 млн економічно активного населення не отримували жодних доходів 11,8 млн. Тобто на одного працюючого в Україні – один непрацюючий і один пенсіонер! До того ж, як свідчить статистика, після 2004 року протягом десяти років втрачено 5 млн робочих місць, які цілком ймовірно можуть перебувати в «тіні».

Вирішити це питання, на думку очільника ДПС, можна за рахунок сучасного цифрового економічно обґрунтованого перепису населення.

Другим кроком є контроль за споживчими витратами.

«Це власне та сфера, де монетизується податкова база. Протягом року, як свідчить приклад 2019 року, громадяни можуть витратити приблизно 3 трлн грн, але держава контролює тільки 1,2 трлн через фіскальний чек. Тобто можу констатувати, що держава не контролює 60 % споживчих витрат, а саме через споживчі витрати і формується податкова база», – підкреслив Олексій Любченко.

 

Очільник ДПС впевнений, що якщо кожний громадянин нашої країни в місяць на 100 грн збільшить фіскальний чек, це дозволить додатково забезпечити 1 млрд грн доходів щомісяця.

Важливим кроком також є відкриття банківської таємниці. На думку Олексія Любченка, контролюючий орган держави, який бачить ризики несплати податків на сотні мільярдів гривен, повинен мати доступ до рахунків.

«Інтернет-торгівля, послуги в соціальних мережах, електронні гроші, криптовалюти – це все неконтрольована на сьогодні державою сфера, де українці витрачають свої доходи. Вона поза державним обігом, а це – величезні кошти і величезні втрати робочих місць, а, відповідно, і податків та внесків. Саме банківська таємниця у своєму нинішньому вигляді підтримує тіньовий ринок зайнятості. Не можуть майже 12 млн людей знаходитися поза обліком і не отримувати жодних доходів», – наголосив керівник податкової служби.

І останнім, не менш важливим кроком, є нульове декларування – як точка відліку без можливості подальшої легалізації доходів. Громадяни мають розуміти, що це – перша і остання податкова амністія в Україні, і активи, отримані злочинним шляхом, під нульову декларацію не підпадатимуть.

«У цілому більша частина українців свідома і чесно сплачує податки. Треба переконати всіх громадян, що достойна пенсія – це відповідальність кожного вже сьогодні. І саме ті, хто працює в тіні, перекладають свої та своїх рідних майбутні соціальні витрати на тих, хто працює легально. Ми отримали у 1991 році у спадок від батьків Україну. Але ж часом взяли її в борг у наших дітей. Тому я впевнений, що довгострокова пенсійна стратегія врахує вчасне повернення боргів нашим дітям у майбутньому», – зазначив Олексій Любченко.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»