Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як декларувати спадщину і подарунки: думки в опитуванні розділилися

, опубліковано 13 січня 2021 о 16:15

Дякуємо нашим читачам за активну участь у другій серії опитування в історіях на фейсбуці та відповіді на непрості запитання. Цього разу думки опитуваних розділилися, то хто ж був правий?

Почнемо зі спадщини від дідуся. Згідно з п.п. "а" п.п. 174.2.1 п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. А відповідно до ПКУ дід є родичем саме другого ступеня споріднення. Таким чином, успадкований від дідуся автомобіль не підлягає декларуванню.

Друге запитання стосувалося спадщини від тітки з Ізраїлю. Відповідно до п.п. "б" п. 174.1 ст. 174 ПКУ природне дорогоцінне каміння чи дорогоцінний метал, прикраса з використанням дорогоцінних металів та/або природного дорогоцінного каміння є об'єктом рухомого майна та підлягає оподаткуванню. Оскільки спадщина отримана від громадянина іншої держави, тобто нерезидента, вона оподатковується за ставкою 18%. Норма встановлена п.п.174.2.3 п.174.2 ст.174 ПКУ. Таким чином, спадкоємець зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за наслідками звітного податкового року.

У третьому прикладі фізична особа отримала подарунок у негрошовій формі від підприємства. У такому випадку підприємство виступає податковим агентом та самостійно сплачує ПДФО. Це регулюється нормами  п.п. "а" п. 176.2 ПКУ, п. 164.3 ПКУ, ст. 167 ПКУ. Таким чином, декларувати та сплачувати податок з подарунку не потрібно.