Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Детінізація економіки та розвиток запорізького бізнесу: Робоча зустріч з представниками громадськості й депутатського корпусу

, опубліковано 03 березня 2021 о 15:41

Сьогодні начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов провів робочу зустріч з депутаткою Запорізької обласної ради Іриною Лєх та головою громадської організації "Бізнес-Союз "Порада" Оленою Єрьоменко. Предметом обговорення стали різні аспекти детінізації запорізької економіки та обставини, що можуть ускладнювати розвиток підприємництва регіону.

Одне з питань стосувалося дискусійних моментів у сфері контролю за обігом підакцизної продукції. Як повідомив Роман Афонов, з початку року у регіоні 2885 суб'єктів підприємництва отримали 7974 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Від ліцензування до місцевих бюджетів надійшло 2 мільйони 637 тисяч гривень, а від продажу підакцизних товарів – 27 мільйонів гривень акцизного податку.

Для протидії незаконному обігу алкогольної і тютюнової продукції та забезпечення бюджетних надходжень фахівці податкової служби області проводять у Запоріжжі інвентаризацію торгівельних об'єктів. Податківці у складі робочих груп здійснюють обстеження торгових точок, власники яких мають ризики нелегальної реалізації. Лише за п'ятнадцять днів фахівці встановили, що із 399 об'єктів у 74 алкоголь і тютюн продавався без відповідних ліцензій.

Що стосується зберігання пального, то на даний час із 3328 сільгоспвиробників оформили відповідні ліцензії лише 1059. Тому податкова служба сприятиме аграріям у отриманні дозволів.

Також порушувалися питання адміністрування податку на додану вартість і реєстрації податкових накладних. Роман Афонов зазначив, що увага податківців, передусім, сконцентрована на виявленні ризиків заниження податкових зобов'язань та упередженні використання схемного податкового кредиту з ПДВ. Усього в регіоні станом на початок року платники направили 2352 повідомлення про підтвердження реальності здійснення операцій по зупиненим податковим накладним і розрахункам коригування. З цієї кількості зареєстровано 2065 документів, по 287 повідомленням відмовлено у реєстрації.

Під час зустрічі учасники обговорили інші проблемні аспекти, визначили спільні вектори взаємодії зі сприяння розвитку легальних виробників, протидії тіньовим процесам в економіці та підтримки діалогу між владою і бізнесом.

Фотоматеріали по темі