Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Михайло Тітарчук: За результатами розгляду судових справ надходження до бюджету зросли в 4,2 раза

, опубліковано 31 березня 2021 о 07:30

Минулий рік став вирішальним для введення нових підходів та практик в Державній податковій службі України. Про це повідомив заступник Голови ДПС у статті на «Ліга.Блоги».

За його словами, трансформація ДПС вже продемонструвала перші результати, зокрема, щодо управління податковим боргом, супроводу ДПС в судах, роботи з адміністративними оскарженнями.

Так, значно зросла добровільна сплата податкових боргів без застосування примусових методів стягнення. Крім того, частково борг зменшився завдяки ухваленню Верховною Радою відповідного Закону, що передбачив внесення змін до Податкового кодексу. Це дозволило списати податковий борг всім платникам, в яких його сукупна сума не перевищувала 3060 грн.

Механізм списання податкового боргу дозволив податковій автоматично відсіяти “дрібних” боржників. І відповідно зосередитись на більших.

«Вже є й перші результати цієї сфокусованості - наприклад, зовсім нещодавно ДПС супроводжувала в суді справу ПАТ «Дніпроолія», яке через укладення договорів купівлі-продажу на 1,1 млрд гривень намагалось ухилитись від сплати своїх податкових боргів. Втім, договори визнані недійсними. А підприємство буде змушене сплатити борги», - зазначив Михайло Тітарчук.

Заступник Голови ДПС також підкреслив, що зміна підходів дозволила суттєво збільшити надходження до бюджету за результатами розгляду судових справ - сума зросла в 4,2 раза в 2020 році порівняно з 2019 роком.

Крім того, зросла і кількість ухвалених судами рішень на користь ДПС. Що свідчить про більш фундаментальне ставлення податкової до тих спірних справ, які потрапляють на розгляд до судів.

«Ключовий фактор, який вплинув на поліпшення динаміки розгляду судових справ - кропітка нормотворча та методологічна робота податкової служби для усунення розмиття тлумачень норм. Це підтверджує й зменшення звернень до ДПС зі скаргами на рішення та вимоги контролюючих органів. Скарг на податкові повідомлення-рішення, як і самих повідомлень рішень в 2020 році стало менше на 32% та 30,7% відповідно», - повідомив Михайло Тітарчук.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»