Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новостворена організація планує отримати статус неприбутковості: які дії?

, опубліковано 21 квітня 2021 о 13:26

З метою отримання статусу неприбуткової організації, новостворені зареєстровані установи та організації, подають реєстраційну заяву: - державному реєстратору під час їх державної реєстрації, - або податковому органу за основним місцем обліку протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації.

Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру затверджено постановою КМУ від 13.07.2016 № 440.

Для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій, організація за її основним місцем обліку подає:

- реєстраційну заяву за формою 1-РН (форма затверджена постановою КМУ від 13.07.2016 № 440),

- засвідчені підписом керівника (представника) такої організації та скріплені печаткою (за наявності) копії установчих документів неприбуткової організації (крім тих, що оприлюднені на порталі електронних сервісів).

- а житлово-будівельні кооперативи, також засвідчені підписом керівника (представника) такого кооперативу та скріплені печаткою (за наявності) копії документів, що підтверджують дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку та факт спорудження або придбання такого будинку житлово-будівельним (житловим) кооперативом.

- неприбуткові організації, що діють на підставі установчих документів організації вищого рівня, подають засвідчену підписом керівника (представника) такої організації та скріплену печаткою (за наявності) копію документа, який підтверджує включення до організації вищого рівня та надає право діяти на підставі її установчих документів.

Новостворені установи та організації, які подали в установленому порядку документи для внесення до Реєстру під час або протягом 10 днів з дня державної реєстрації та які за результатами розгляду таких документів внесені до Реєстру, вважаються для цілей оподаткування неприбутковими організаціями з дня їх державної реєстрації.

У разі включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій податковий орган вносить до Реєстру відповідний запис. При цьому рішення про включення до Реєстру такій неприбутковій організації не надсилається.

З переліком неприбуткових установ (організацій), включених до Реєстру, можна ознайомитись у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС https://cabinet.tax.gov.ua/registers.