Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як збалансувати інтереси держави у захисті екології та охороні довкілля: Круглий стіл державних органів

, опубліковано 06 серпня 2021 о 07:58

Покращення роботи та взаємодії державних структур та органів місцевого самоврядування у сфері охорони навколишнього середовища – цим питанням був присвячений круглий стіл, який відбувся у Запоріжжі за участю керівника Запорізької обласної прокуратури Віктора Приходька, заступника керівника Спеціалізованої екологічної прокуратури Євгенія Коновальчука, очільників обласної і міської влади, прокуратур, правоохоронних та інших державних відомств. Позицію податкової служби представляли начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов та начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у Запорізькій області Олена Ганіцька.

Як зазначив Роман Афонов, в результаті налагодженої взаємодії органів ДПС із територіальними громадами та органами державної влади в регіоні досягнуто позитивну динаміку надходжень екологічного податку та рентної плати. Цього року завдяки співпраці розширено базу оподаткування та залучено 927 нових платників екологічного податку.

За перше півріччя до бюджетів усіх рівнів надійшло 222 мільйони гривень екологічного податку, в тому числі до державного бюджету – 134 мільйони гривень, до місцевих бюджетів – 88, що більше надходжень відповідного періоду минулого року на 15 мільйонів гривень або на 7 відсотків. Також скарбниці отримали 725 мільйонів гривень рентної плати за користування надрами та 126 мільйонів гривень плати за спеціальне водокористування.

Олена Ганіцька повідомила, що з початку року фахівці Головного управління ДПС регіону здійснили 69 документальних перевірок добувних компаній, водокористувачів та підприємств-забруднювачів, за результатами яких до бюджетів додатково нараховано майже 150 тисяч гривень.

У складі обласної робочої групи організовано відпрацювання 13 суб'єктів господарювання, які мають пункти з оптової та роздрібної торгівлі пальним та не надають звітність з екологічного податку, 324 підприємств, у яких є пункти зберігання пального і при цьому вони не звітують до податкових органів, а також 1718 компаній, які подають звіти, але не мають відповідних дозволів на забруднення.

На даний час спеціалісти податкової служби разом із представниками інших органів влади працюють за декількома напрямами. Це, зокрема, залучення до оподаткування платників, які не застосовують підвищуючі коефіцієнти при визначенні об'єкту оподаткування екологічним податком, встановлення суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність без наявності дозволів на викиди, визначення збитків, заподіяних державі внаслідок забруднення довкілля, проведення звірок щодо переліків підприємств і підприємців, яким надані спеціальні дозволи на викиди забруднюючих речовин та на спеціальне користування надрами і водою.

Наприкінці засідання учасникам презентували пам'ятку з питань запровадження одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб.

Фотоматеріали по темі