Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запорізькі підприємці спрямували за кордон 76 мільйонів гривень доходу, з якого буде сплачено 4,4 мільйона гривень податку

, опубліковано 23 жовтня 2021 о 07:30

Виплата доходів нерезидентів з джерелом походження з України нерідко використовується як підґрунтя для виведення коштів: тільки за підсумками першого півріччя суб'єкти господарювання Запорізького регіону спрямували за кордон 76,2 мільйона гривень доходу, з яких нараховано до сплати 4,4 мільйона гривень податку.

Певна частина коштів виплачувалась у вигляді дивідендів, процентів, роялті тощо нерезидентам, які не є бенефіціарними (фактичними) власниками отриманих доходів, а також незареєстрованим постійним представництвам нерезидентів на території України.

Після проведеного аналізу в діяльності деяких представників бізнесу вбачається зловживання положеннями конвенцій для отримання переваг в оподаткуванні.

Одним із інструментів для збору доказів вчинення подібних порушень є обмін податковою інформацією з компетентними органами іноземних країн. На даний час налагоджена ефективна комунікація між відомствами.

З початку року за результатами отриманих відповідей у більшості випадків підтверджено ймовірні ризики. Вже донараховано податку на прибуток іноземних юридичних осіб в сумі 3,4 мільйона гривень. За результатами контрольно-перевірочних заходів очікується нарахування близько 14,4 мільйона гривень. Зібрано доказову базу для залучення до бюджету ще 17,8 мільйона гривень податків.

Податкова служба звертає увагу, що добровільне уточнення сплачених сум податку на прибуток з доходів нерезидентів дозволить бізнесу уникнути штрафних санкцій після перевірок.