Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як під час війни роботодавцям підтримувати економіку? Перший крок – платити податки і офіційно оформлювати працівників

, опубліковано 28 червня 2022 о 10:10

Для більшості представників бізнесу останні місяці виявилися справжнім випробуванням на стійкість. Нині ж багато компаній і підприємців вже відновили діяльність і продовжують сплачувати податки та забезпечувати громадян робочими місцями, офіційно оформлюючи співробітників.

Лише за п'ять місяців цього року в результаті роз'яснювальних заходів податкової служби регіону роботодавці добровільно легалізували працю 1709 запоріжців та виплатили їм 9 мільйонів 229 тисяч гривень доходів. З цієї суми до бюджетів усіх рівнів та соціальних фондів надійшло більші ніж 3,8 мільйона гривень, зокрема, 1 мільйон 661 тисяча гривень податку на доходи фізичних осіб, 2 мільйони гривень єдиного внеску та 138 тисяч гривень військового збору.

Воєнний стан не став на заваді сумлінним суб'єктам господарювання, які прагнуть фінансово підтримувати країну і створювати вигідні умови для своїх працівників. Адже задекларований труд – це соціальний захист. Оплата лікарняних, допомога на випадок безробіття, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання, гарантія на відпустки, пенсійне забезпечення – далеко не повний перелік переваг офіційного працевлаштування.

Крім того, незважаючи на складні часи, триває тренд на соціальну відповідальність бізнесу. В компаніях і підприємствах з таким іміджем мотивовані співробітники, є можливості розширювати партнерство і ринки, отримувати державну допомогу.

Отже, для оформлення трудових відносин з найманими працівниками достатньо зробити всього три кроки:

– укласти трудовий договір;

– оформити наказ про прийняття на роботу;

– повідомити податкову службу.

Також при виплати зарплати необхідно сплачувати єдиний внесок, податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.