Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Верховний Суд України підтвердив правомірність донарахування 4,2 млн грн при виплаті пасивних доходів нерезиденту

опубліковано 07 липня 2022 о 11:15

Верховний Суд України у справі про безпідставне застосування зменшеної ставки оподаткування при виплаті пасивних доходів нерезиденту прийняв рішення на користь контролюючого органу, чим підтвердив правомірність донарахування податку у сумі 4,2 млн гривень.

Спірне податкове рішення сформоване в результаті проведеної планової перевірки за 2015-2019 роки, в межах якої виявлено порушення податкового законодавства, зокрема, при застосуванні норм міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування.

Аналіз чинного законодавства свідчить про те, що податковий агент має право самостійно застосувати, зокрема, зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором, при виплаті доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу та резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. При цьому застосування вказаних норм можливе лише за умови надання нерезидентом довідки, яка підтверджує, що він є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України. Однак, надана платником довідка викликала у податківців сумніви щодо її легальності.

Для вирішення питання щодо правомірності застосування підприємством зменшеної ставки оподаткування ДПС надіслано спеціальний запит до компетентного органу Республіки Кіпр. Отримана відповідь свідчить, що документи про статус податкового резидента, які є підставою для застосування положень Конвенції про уникнення оподаткування, а саме звільнення від оподаткування, податковими органами Кіпру не видавались.

Як наслідок – підприємство неправомірно скористалося пільгою при оподаткуванні пасивних доходів нерезидента та занизило податок на доходи нерезидента на 3,3 млн грн, оскільки застосована ставка податку 2 %, замість необхідної 15 %. Враховуючи обставини справи, платнику донараховано разом зі штрафними санкціями 4,2 млн гривень.

Донарахована сума 07.06.2022 сплачена до державного бюджету у повному обсязі. Такі дії платника податку свідчать про свідомість та добропорядність, що у воєнний час є вкрай важливим та необхідним для забезпечення економічної стабільності держави.
Обмін податковою інформацією з іноземними державами є важливим інструментом перевірки та доказування, в тому числі в судовому порядку, правомірності застосування угод про уникнення подвійного оподаткування.

Також судом зроблено висновок  щодо  належності та допустимості доказів, легалізації листів компетентних органів, які надсилаються у рамках обміну інформацією на підставі угод України про уникнення подвійного оподаткування та Конвенції про взаємну адміністративну допомогу в податкових справах.