Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Воєнний стан: Чи можуть підприємства зменшувати податкові зобов’язання з податку на нерухомість за об’єкти, які виділялися для потреб Збройних сил України?

опубліковано 05 серпня 2022 о 10:15

Відповідно до п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкт житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі його частка (п.п. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 ПКУ).

Згідно з положеннями п.п. 69.22 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в частині нерухомого майна, що перебуває у власності юридичних осіб:

за період з 1 березня 2022 року по 31 грудня 2022 року не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової нерухомості, що стала непридатною для проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України;

тимчасово, на період з 01 березня 2022 року по 31 грудня року, у якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (далі – Указ № 64/2022), затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти житлової/нежитлової нерухомості, в тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ.

Порядок визнання об’єктів житлової нерухомості, що непридатні для проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації, та Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації визначаються Кабінетом Міністрів України.

ПКУ не містить норм щодо припинення юридичними особами виконання податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нарахованого за об’єкти нерухомості, розташовані на територіях, де не велися бойові дії (не були окупованими), які в період дії воєнного стану в Україні виділялися тимчасово для потреб Збройних сил України, військових адміністрацій.