Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В який термін вноситься інформація до Єдиного банку даних юридичних осіб на підставі заяви за ф. № 17-ОПП та повідомлення за ф. № 20-ОПП?

, опубліковано 30 серпня 2022 о 15:00

Пунктом 63.3 ст. 63 ПКУ встановлено обов’язок платників податків стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Заява про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний контролюючий орган протягом 10 робочих днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Порядок взяття на облік за неосновним місцем обліку та надання інформації про об’єкти оподаткування встановлений розділами VII та VIII Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588.

Згідно з п. 7.2 розд. VII Порядку № 1588, для взяття на облік за неосновним місцем обліку платник податків зобов’язаний подати до відповідного контролюючого органу заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (далі – заява за ф. № 17-ОПП). Така заява може бути подана до контролюючого органу за неосновним місцем обліку або до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – повідомлення за ф. № 20-ОПП) подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (пункт 8.4 розділу VІІІ Порядку № 1588).

У разі якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку у Повідомленні за ф. № 20-ОПП, платник податків звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за ф. № 17-ОПП.

Платники податків можуть подати заяву за ф. № 17-ОПП та/або Повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг.

Відомості з заяви за ф. № 17-ОПП вносяться до Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб не пізніше наступного робочого дня з дня отримання заяви за ф. № 17-ОПП за умови наявності внесених відомостей про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, на відповідній території.

Згідно з п. 8.6 розд. VІІІ Порядку № 1588 відомості, зазначені в повідомленні за ф. № 20-ОПП, вносяться контролюючим органом до Єдиного банку даних юридичних осіб :

не пізніше наступного дня після отримання повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі;

не пізніше 10 робочих днів від дня надходження до контролюючого органу в паперовій формі повідомлення за ф. № 20-ОПП.