Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Надходження єдиного податку від запорізьких підприємців склали майже 1,4 мільярда гривень

, опубліковано 19 січня 2023 о 09:03

Упродовж минулого року до місцевих бюджетів регіону суб'єкти підприємництва сплатили 1 мільярд 384 мільйони гривень єдиного податку. Як зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, лише у грудні платники спрямували до скарбниць громад майже 98 мільйонів гривень.

Найбільші суми єдиного податку у 2022 році забезпечили фізичні особи-підприємці – понад 1 мільярд гривень. Від суб'єктів господарювання-юридичних осіб бюджети отримали 249 мільйонів 600 тисяч гривень, від сільськогосподарських товаровиробників – 124 мільйони 400 тисяч гривень.

Нагадаємо, розмір єдиного податку для 1 та 2 групи фізичних осіб-підприємців прив'язаний до прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Так, у 2023 році він щомісяця складатиме:

– для 1 групи фізичних осіб-підприємців – 268,4 гривні (до 10% від прожиткового мінімуму);

– для 2 групи фізичних осіб-підприємців – 1340 гривні (до 20% від мінімальної зарплати);

– для 3 групи фізичних осіб-підприємців:

– 3 % від доходів для платників ПДВ;

– 5 % від суми доходів для неплатників ПДВ;

– спеціальний режим 2% для неплатників ПДВ на час дії воєнного стану.

З рішеннями місцевих рад про встановлення місцевих податків і зборів у розрізі регіонів можна ознайомитись за посиланням: https://tax.gov.ua/rishennya-mistsevih-rad-/.

Детальна інформація та роз'яснювальні матеріали про оподаткування – на субсайті податкової служби Запорізької області: https://zp.tax.gov.ua/.