Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Законодавчі новації та нюанси податкового аудиту: Зустріч з Європейською Бізнес Асоціацією

, опубліковано 24 травня 2023 о 13:22

Сьогодні у рамках співпраці з Європейською Бізнес Асоціацією відбувся вебінар представників податкової служби Запорізької області та Дніпровського офісу організації.

Участь у зустрічі взяли в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, заступниця начальника управління податкового аудиту Олена Рулевська, начальниця управління правового забезпечення Ольга Лисенко, а також профільні експерти ЄБА та керівники компаній.

Відкриваючи захід, Руслан Рачинський підкреслив, що такий формат роботи з Асоціацією дозволяє податковій службі ефективно комунікувати, роз'яснювати платникам важливі аспекти оподаткування та підвищувати обізнаність представників бізнесу для упередження порушень або конфліктних ситуацій.

Очільник податкового відомства регіону акцентував на законодавчих новаціях,  стосовно яких наразі податкова служба проводить роз'яснювальну роботу. Зокрема, це Закон України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки", який, серед інших норм, передбачає збільшення термінів зберігання первинних документів. Також Руслан Рачинський зазначив, що набули чинності ряд преференцій для платників, регламентованих Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно".

Крім того, увагу учасників вебінару звернули на майбутні законодавчі нововведення, серед яких – проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Він стосується, передусім, змін у проведенні перевірок та в оподаткуванні єдиним податком тощо.
Заступниця начальника управління податкового аудиту Олена Рулевська актуалізувала інформацію щодо контрольно-перевірочної роботи. Вона детально розповіла про види податкових перевірок, нововведення у 2023 році, критерії ступенів ризику платників, рекомендації суб'єктам підприємництва під час перевірок, а також можливості Електронного кабінету, які дозволять мінімізувати податкові ризики у виборі контрагентів.

Керівниця управління правового забезпечення Ольга Лисенко розповіла про судову практику та оскарження податкових перевірок у 2023 році, а також наголосила на окремих аспектах застосування Порядку підтвердження неможливості виконання платниками податків своїх податкових обов'язків.

Під час вебінару платники мали нагоду з'ясувати позицію податкової служби щодо реалізації окремих норм законодавства та отримати фахові консультації і поради.