Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який код КАТОТТГ зазначається у рядку 8 заголовної частини декларації з транспортного податку з 2023 року, в тому числі, для міст з районним поділом?

, опубліковано 17 липня 2023 о 13:30

Форма податкової декларації з транспортного податку затверджена наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 415 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 30.11.2022 № 401).

Згідно з приміткою 8 інформації до Декларації:

– у рядку 8 заголовної частини Декларації зазначається код за КАТОТТГ території територіальної громади за місцем реєстрації транспортного(их) засобу(ів). За кожним таким кодом за КАТОТТГ складається окрема Декларація. КАТОТТГ – Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290.

Згідно з додатком до Кодифікатора для позначення об'єктів використовуються наступні скорочення:

1. "Перший рівень" – Автономна Республіка Крим, області, міста, що мають спеціальний статус;

2. "Другий рівень" – райони в областях та Автономній Республіці Крим;

3. "Третій рівень" – території територіальних громад в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;

4. "Четвертий рівень" – міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);

5. "Додатковий рівень" – райони в містах (в тому числі, в містах, що мають спеціальний статус);

6. "Категорія об'єкта", де:

"O" – Автономна Республіка Крим, області;

"K" – міста, що мають спеціальний статус;

"P" – райони в областях та Автономній Республіці Крим;

"H" – території територіальних громад (назви територіальних громад) в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;

"M" – міста;

"T" – селища міського типу;

"C" – села;

"X" – селища;

"B" – райони в містах.

У деклараціях має зазначатися код територіальної громади, який міститься у колонці "Третій рівень", при цьому у колонці "Назва об'єкта" значиться потрібна назва територіальної громади, а у колонці "Категорія об'єкта" має значиться "Н" (що означає "територія територіальних громад").

Наприклад, Декларація подається за об'єкти оподаткування, що розташовані (зареєстровані) на території Бердичівської територіальної громади Житомирської області.

Отже, для визначення коду за КАТОТТГ територіальної громади в Кодифікаторі по пошуку у колонці "Назва об'єкта" по назві територіальної громади "Бердичівська" визначаємо код цієї територіальної громади, який значиться у колонці "Третій рівень", а саме UA18020030000035625 (при цьому у колонці "Категорія об'єкта" має значиться "Н" - територія територіальних громад).

Звертаємо увагу на особливості визначення кодів за КАТОТТГ територіальних громад у м. Києві та м. Кривий Ріг. У цих містах для кожного району залишилися свої окремі рахунки місцевих бюджетів. Тому у деклараціях потрібно зазначати код за КАТОТТГ районів цих міст (відповідно до розташування об'єктів оподаткування). Коди районів містяться у колонці "Додатковий рівень".

При цьому, по всіх інших містах з районним поділом колонка "Додатковий рівень" не застосовується.

Відповідні роз'яснення розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві податки/Транспортний податок/Додаткова інформація/ Роз'яснення з окремих питань щодо заповнення податкових декларацій з місцевих податків та зборів (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-podatki/plata-za-zemlyu--u-skladi-podatku-na-may/komentari-fahivtsiv/653225.html).