Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В яких випадках суб’єктом господарювання заповнюється графа «починаючи з» або «з урахуванням уточнень з» рядка 1.1 загальної частини декларації з плати за землю?

, опубліковано 19 липня 2023 о 17:00

Відповідно до пункту 286.4 статті 286 ПКУ за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

У разі зміни протягом року об’єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).

Декларації до контролюючого органу надаються по кожній територіальній громаді окремо (за кожним кодом за КАТОТТГ) (примітка 9 до Декларації). Код за КАТОТТГ території територіальної громади, повноваження якої розповсюджуються на адміністративно-територіальні одиниці, на території яких розташовано(і) земельна(і) ділянка(и), зазначається у рядку 7 загальної частини Декларації. 

Графа «починаючи з» рядка 1.1 загальної частини Декларації заповнюється у разі подання Декларації за нововідведені (придбані) земельні ділянки або за новоукладеними договорами (починаючи з (число/місяць)). Порядковий номер податкового (звітного) місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0») (примітка 3 до Декларації).

Графа «з урахування уточнень з» рядка 1.1 загальної частини Декларації заповнюється у разі уточнення податкових зобов’язань (з урахуванням уточнень з (число/місяць)). Періодом, що уточнюється, вважається період, за який платник, керуючись нормами статті 50 ПКУ, самостійно узгоджує суму податкового зобов’язання у зв’язку з самостійним виявленням помилки у раніше поданій Декларації, що уточнюється, або у зв’язку зі зміною об’єкта оподаткування. Порядковий номер податкового (звітного) місяця проставляється арабськими цифрами (для чисел з однієї цифри в першому полі проставляється «0») (примітка 4 до Декларації).

Отже, якщо по територіальній громаді з певним кодом КАТОТТГ суб’єкт господарювання не подавав звітну (звітну нову) декларацію не пізніше 20 лютого поточного року, але у цій територіальні громаді має нововідведені земельні ділянки або новоукладені договори оренди, то такий суб’єкт господарювання має подати звітну Декларацію з зазначенням коду такої територіальної громади за місцезнаходженням земельної ділянки за КАТОТТГ, у цій декларації заповнюється графа «починаючи з», в якій вказується число та місяць набуття права власності (користування) на земельну ділянку.

Якщо суб’єкт господарювання на поточний рік подав звітну Декларацію, а потім отримав права власності (користування) на іншу земельну ділянку у тій самій територіальній громаді, код якої був зазначений у рядку 7 загальної частини звітної Декларації, або якщо протягом року виникла необхідність уточнити показники раніше поданої податкової декларації (у т.ч. за минулі податкові періоди), то такий суб’єкт господарювання має подати уточнюючу Декларацію, в якій заповнюється графа «з урахуванням уточнень з», тобто вказується число та місяць, коли відбулися зміни (у т.ч. по новим об’єктам оподаткування вказується число та місяць набуття права власності (користування) на земельну ділянку).