Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Повернення» на довоєнну систему оподаткування: особливості переходу обговорили під час засідання Ради підприємців Запорізької області

, опубліковано 09 серпня 2023 о 09:29

Учора під головуванням очільника Запорізької ОВА Юрія Малашка відбулось перше засідання Ради підприємців регіону, участь у якому взяли представники бізнес-спільноти, громадськості та органів влади. 

Юрій Малашко наголосив, що основною метою діяльності Ради має стати забезпечення взаємодії обласної влади з бізнесом, підтримка діалогу та оперативне реагування на проблемні питання малого і середнього бізнесу. Тож, кожне засідання або робота у будь-якому іншому форматі повинні бути максимально актуальними, змістовними та результативними. 

Першим питанням першого засідання став розгляд змін згідно Закону України №3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану», про які розповів в.о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський. 

Очільник податкової служби регіону зазначив, що закон набув чинності з першого серпня 2023 року. Його норми спрямовані на «повернення» на довоєнну систему оподаткування. Зокрема, скасовується можливість для фізичних осіб-підприємців платників єдиного податку першої та другої групи не сплачувати єдиний податок.  Втім, для платників І та ІІ групи, що мають податкову адресу на прифронтових територіях (в тому числі можливих бойових дій),  зберігається право добровільної сплати єдиного податку. 

Крім того, Руслан Рачинський детально зупинився на Порядку застосування реєстраторів розрахункових операцій, поновленні відповідальності за порушення його вимог та перевагах програмних РРО. 

Також було розглянуто скасування можливості для фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку 2% від суми доходу. Значну увагу учасники засідання приділили також проблемним аспектам реєстрації податкових накладних. 

Окрім податкових питань Рада розглянула особливості впровадження системи комплексного інформаційно-консультативного забезпечення суб’єктів підприємництва й електронні інструменти інтернаціоналізації та виходу на ринки ЄС запорізьких підприємців.

Фотоматеріали по темі