Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Вирішення питань життєдіяльності Запорізької області: Відбулося засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України

, опубліковано 14 вересня 2023 о 09:31

Вчора під головуванням віцепрем'єрки – міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук пройшло засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Захід відбувся за участі представників центральної влади, очільника Запорізької обласної військової адміністрації Юрія Малашка, голови обласної ради Олени Жук, в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Дмитра Шаповалова, керівників інших державних відомств та місцевого самоврядування Запорізької області.

Учасники засідання обговорили основні проблемні питання регіону та спільну роботу органів влади для їх вирішення. 

Зокрема, йшлося про складні умови, в яких працює запорізький бізнес. Попри те, що з початку повномасштабного вторгнення із області релокувалися в інші більш безпечні регіони дві з половиною тисячі підприємств, кількість економічно-активних компаній і організацій збільшилась на 497. За перше півріччя 2023 року податкові надходження запорізьких платників склали 3,4 мільярда гривень. Крім того, у регіоні в другому кварталі в 1,8 рази зросла кількість найманих працівників – до 114,7 тисяч осіб.

Також під час обговорення були окреслені основні проблемні питання бізнесу. Серед основних: необхідність реструктуризації кредитів та недопущення підвищення або застосування штрафних ставок для пільгових кредитів суб'єктів господарювання прифронтових областей, важкодоступність фінансового ресурсу через наближення до лінії фронту, скасування ключових податкових преференцій та відновлення перевірок бізнесу, кадровий дефіцит кваліфікованих працівників, невирішеність питання щодо накопичення комунальних боргів тощо.

Як наголосив очільник ЗОВА Юрій Малашко, в поточному році на підтримку українських захисників направлено понад 900 мільйонів гривень з місцевих бюджетів. Підтримка сил оборони триватиме і надалі. Вже зараз регіон розробляє алгоритми деокупації. Звільнені населені пункти потребуватимуть відновлення об'єктів життєзабезпечення населення та знищеної інфраструктури, створення належних умов для проживання людей та забезпечення їх всіма видами послуг.

Також Конгрес визначив ключові напрями для розв'язання проблем в інших сферах Запорізького краю.

Фотоматеріали по темі