Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи буде збільшена сума, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні з відновленням статусу платника ПДВ, після перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 відсотки?

, опубліковано 23 жовтня 2023 о 12:35

Відповідно до пункту 200 прим.1 статті 200 прим.1 ПКУ система електронного адміністрування ПДВ забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку, зокрема, суми податку, на яку платники мають право зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних, а також суми поповнення рахунків в СЕА ПДВ.

Формула, за якою здійснюється обрахунок реєстраційної суми, визначена пунктом 200 прим. 1.3 статті 200 прим. 1 ПКУ, пунктом 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 569).

Пунктом 200 прим.1.3 статті 200 прим. 1 ПКУ визначено, що складовою формули за якою обраховується реєстраційна сума, є зокрема, показник ∑ПопРах – загальна сума поповнення з рахунку у банку/небанківському надавачу платіжних послуг платника податку рахунка в СЕА ПДВ.

Водночас, згідно з підпунктом 9.5 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ "Перехідні положення" ПКУ, звільняються від обов'язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Для осіб, реєстрація яких платником податку є призупиненою відповідно до пункту 9 підрозділу 8 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, обрахунок показників, визначених пунктом 9 Порядку № 569, призупиняється на період використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ, та продовжує обраховуватися після відновлення реєстрації відповідних осіб платниками податку з 01 числа місяця, наступного за місяцем, у якому припинено використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ (пункт 9 Порядку № 569).

Отже, кошти, які платники податку перерахували з поточного рахунка на рахунок у СЕА ПДВ під час перебування на спрощеній системі оподаткування за ставкою 2 відсотка, після закінчення дії призупинення реєстрації платника ПДВ будуть враховані при обрахунку реєстраційної суми шляхом перерахунку показника ∑ПопРах.