Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як резидент Дія Сіті у додатку 4ДФ до Розрахунку за місяць звітного кварталу відображає нарахований дохід у вигляді винагороди спеціалісту Дія Сіті, якщо розмір загального доходу у такому місяці перевищив еквівалент 240 тис. євро за рік, та як спеціаліст

, опубліковано 14 листопада 2023 о 17:15

Як резидент Дія Сіті у додатку 4ДФ до Розрахунку за місяць звітного кварталу відображає нарахований дохід у вигляді винагороди спеціалісту Дія Сіті, якщо розмір загального доходу у такому місяці перевищив еквівалент 240 тис. євро за рік, та як спеціаліст Дія сіті у такому випадку заповнює колонки 4,6 рядка 10.1 річної декларації про доходи?

Особливості оподаткування доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, регулюються пунктом 170.14 прим. 1 статті 170 ПКУ.

Підпунктом 170.14 прим. 1.1 пункту 170.14 прим. 1 статті 170 ПКУ визначено, що податковим агентом платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті під час нарахування (виплати) на його користь доходів у вигляді заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, укладеного у порядку, передбаченому Законом України від 15 липня 2021 року № 1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», є резиденти Дія Сіті.

Згідно з підпунктом 170.14 прим. 1.2 пункту 170.14 прим. 1 статті 170 ПКУ за ставкою (5 відсотків), визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ, оподатковуються доходи платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

а) заробітної плати;

б) винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом № 1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

в) авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Положення підпункту 170.14 прим. 1.2 пункту 170.14 прим. 1 статті 170 ПКУ застосовуються до загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що нараховується (виплачується, надається) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, розмір якого не перевищує еквівалент 240 тис. євро за календарний рік за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України (далі – НБУ) станом на 1 січня звітного податкового року (далі еквівалент 240 тис. євро). При цьому в цілях розрахунку такого розміру до нього не включається дохід спеціаліста резидента Дія Сіті, оподаткований податковим агентом – резидентом Дія Сіті у порядку, передбаченому підпунктами 170.14 прим. 1.4 та 170.14 прим. 1.5 пункту 170.14 прим. 1 статті 170 ПКУ, за ставкою (18 відсотків), встановленою пунктом 167.1 статті 167 ПКУ. У разі якщо сума отриманого доходу перевищує зазначений розмір, до суми такого перевищення застосовується ставка (18 відсотків), встановлена пунктом 167.1 статті 167 ПКУ, при цьому платник податків зобов’язаний відобразити суму такого перевищення у складі загального місячного (річного) оподатковуваного доходу за відповідний звітний рік та подати річну декларацію про майновий стан і доходи відповідно до ПКУ і самостійно сплатити податок на доходи фізичних осіб з суми такого перевищення (підпункт 170.14 прим. 1.3 пункту 170.14 прим. 1 статті 170 ПКУ).

Згідно із Довідником ознак доходів фізичних осіб, наведених у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 із змінами та доповненнями, доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) зазначаються у додатку 4ДФ до Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) за ознакою доходу «101».

При цьому, якщо за гіг-контрактом, укладеним в порядку, передбаченому Законом № 1667, гіг-спеціаліст виконує роботу (надає послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті, при цьому оплачується не процес праці, а його конкретний (кінцевий) результат, який визначається після закінчення роботи і оформляється актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), то винагорода, виплачена за таким гіг-контрактом відображаються у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «102».

Враховуючи викладене, резидент Дія Сіті у додатку 4ДФ до Розрахунку за місяць звітного кварталу відображає фактично нарахований (виплачений) у повному обсязі дохід у вигляді заробітної плати (винагороди) спеціалісту Дія Сіті, незважаючи, що розмір загального (річного) оподатковуваного доходу у місяці нарахування перевищив еквівалент 240 тис. євро.

Спеціаліст Дія Сіті у разі якщо розмір його загального (річного) оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати чи винагороди, що нарахований (виплачений) йому у зв’язку з трудовими відносинами чи у зв’язку з виконанням гіг-контракту, перевищує еквівалент 240 тисяч євро в рядку 10.1 Декларації, зокрема, відображає:

в колонці 4 – суму фактично утриманого за рік податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) податковим агентом – резидентом Дія Сіті;

в колонці 6 – суму ПДФО, що підлягає сплаті самостійно. 

При цьому, розмір в еквіваленті 240 тисяч євро за календарний рік застосовується до сукупного доходу по усім гіг-контрактам, тобто до загального річного оподатковуваного доходу.