Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи застосовується відповідальність за неповідомлення ФОП про свій статус банку при відкритті рахунку у період дії воєнного стану в Україні?

, опубліковано 29 листопада 2023 о 15:03

Пунктом 69.1 статті 69 ПКУ встановлено, що банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей відкривають відповідні рахунки/електронні гаманці, передбачені законодавством України, зокрема, платникам податків – фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, за умови взяття їх на облік в контролюючих органах.

Відповідно до пункту 69.7 статті 69 ПКУ фізичні особи-підприємці та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані повідомляти про свій статус банки, інші фінансові установи, небанківських надавачів платіжних послуг, емітентів електронних грошей, в яких такі особи відкривають рахунки/електронні гаманці.

Згідно з пунктом 118.3 статті 118 ПКУ неповідомлення фізичними особами-підприємцями та особами, що провадять незалежну професійну діяльність, про свій статус банку, іншій фінансовій установі, небанківському надавачу платіжних послуг/емітенту електронних грошей при відкритті рахунку/електронного гаманця, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 680 грн. за кожний випадок неповідомлення.

Наразі чинним законодавством України дію пункту 118.3 статті 118 ПКУ на період дії воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», не призупинено.

Отже, за порушення пункту 69.7 статті 69 ПКУ у період дії воєнного стану, до фізичних осіб-підприємців та осіб, які провадить незалежну професійну діяльність, застосовуються штрафні санкції у розмірі, встановленому пунктом 118.3 статті 118 ПКУ.