Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який код бюджетної класифікації фізособа – орендодавець відображає у платіжному документі при сплаті ПДФО з доходів, отриманих від фізособи–орендаря, за оренду земельних ділянок, які розташовані не за адресою орендодавця?

, опубліковано 01 грудня 2023 о 11:03

При сплаті до бюджету ПДФО, отриманих від фізичної особи – орендаря, за оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця, фізична особа – орендодавець відображає у платіжному документі код бюджетної класифікації 11010500, при цьому зазначає реквізит рахунку для сплати ПДФО до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

Порядок сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб  до бюджету передбачено статтею 168 розділу IV ПКУ, відповідно до якої податок на доходи фізичних осіб, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами Бюджетного кодексу України.

Відповідно до підпункту 168.4.9 пункту 168.4 статті 168 ПКУ та абзацом п’ятим частини другої статті 64 БКУ суми ПДФО, нараховані, зокрема, фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених в натурі (на місцевості), сплачуються такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб з таких доходів (підпункт 168.2.1 пункту 168.2 статті 168 ПКУ).

Згідно з частиною першою статті 2 БКУ бюджетна класифікація – єдине систематизоване згрупування доходів, видатків, кредитування, фінансування бюджету, боргу відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів;

Бюджетна класифікація є обов’язковою для застосування всіма учасниками бюджетного процесу в межах бюджетних повноважень (частина перша статті 8 БКУ).

Наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» затверджено Класифікацію доходів бюджету, згідно з якою, зокрема:

11010500 – податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування.