Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Аудитори податкової служби застерігають запорізьких підприємців від можливих порушень у сфері розрахункових операцій

, опубліковано 20 грудня 2023 о 15:18

Отриманий фіскальний чек за товар чи послугу – це не тільки захист прав споживачів, але й підтвердження діяльності продавця у межах законодавства. Оскільки наразі переважна більшість підприємців і компаній зобов'язані використовувати касові апарати або програмні РРО, податківці проводять інформаційну роботу щодо необхідності дотримання встановлених норм.

Останнім часом фахівці відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Запорізькій області провели 34 інформаційні зустрічі з платниками податків, які торгують побутовою технікою, одягом, книгами та канцелярією, текстильними товарами, електроприладдям, меблями та іншими товарами, у тому числі, через мережу Інтернет.

Як виявилося, найчастіше суб'єкти господарювання порушують норми законодавства щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій або програмних РРО. На другому місці серед порушень – продаж товарів, які не були обліковані у встановленому порядку.

За результатами роз’яснювальних заходів динаміка зростання виторгів за одинадцять місяців поточного року збільшилась на 113,5 мільйонів гривень порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Податківці нагадують, що фізичні особи-підприємці, зокрема, й платники єдиного податку ІІ-ІV груп, зобов'язані використовувати реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО у випадку здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".

Аудитори також наголошують, що відповідно до Закону України від 30.06.2023 року №3219-ІХ "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану" для платників податків спрощеної системи оподаткування ІІ-ІV груп поновлено відповідальність за невикористання РРО та ПРРО.