Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може бути від’ємне значення у рядку 5 та рядку 5.1 декларації з ПДВ та у Додатку 5 у зв’язку з коригуванням обсягів постачання на підставі розрахунків коригування до податкових накладних складених на операції, які звільнені від оподаткування ПДВ?

, опубліковано 01 лютого 2024 о 17:11

Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289.

Відповідно до підпункту 6 пункту 3 розділу V Порядку № 21 у рядку 5 декларації з ПДВ вказуються, зокрема, обсяги операцій з постачання товарів/послуг, звільнених від оподаткування та коригування за такими операціями. Для платників податку, які заповнюють рядок 5 Декларації, обов’язковим є подання додатку 5 (Д5).

У рядку 5.1 (з рядка 5) Декларації вказуються обсяги операцій (з урахуванням коригування), які звільнені від оподаткування. Коригування обсягів за такими операціями окремо відображається у рядку 5.1.1 (з рядка 5.1) Декларації. 

Таким чином, якщо суми коригувань, здійснених у звітному періоді, які передбачають зменшення обсягів постачання товарів/послуг за операціями, що звільнені від оподаткування, перевищують обсяги звільнених від ПДВ операцій, здійснених у такому звітному періоді, або у звітному періоді такі операції відсутні, то показник рядків 5, 5.1 та 5.1.1 Декларації може мати від’ємне значення (відображатися зі знаком «-»).