Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пiдприємства державного сектору економіки мають сплатити податок на прибуток за кодом бюджетної класифiкацiї 11020100

, опубліковано 29 лютого 2024 о 13:49

Сплата податку на прибуток суб'єктами господарювання державного сектору економіки, що діють на основі лише державної власності, а  також суб'єктами, державна  частка   у статутному  капіталі яких  перевищує п'ятдесят відсотків чи становить величину,   яка  забезпечує  державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб'єктів, має здійснюватися  за  кодом  класифікації  державного  бюджету  11020100  «Податок на прибуток підприємств  i організацій, що перебувають  у державній власності».

Наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011  №  11  «Про бюджетну класифікацію» визначено класифiкацiю доходiв бюджету, згiдно з якою встановлено коди та найменування  податкiв i зборiв.

Вiдповiдно до наказу № 11 для сплати податку на прибуток підприємств визначено код бюджетної класифiкацiї 11020000. Для  сплати  податку  на прибуток пiдприємств державної власностi визначено код класифiкацiї доходiв бюджету 11020100 «Податок на прибуток пiдприємств i органiзацiй, що перебувають  у державній власності».
Зазначаємо, що одним iз критерiїв визначення коду класифiкацiї доходiв бюджету є  органiзацiйно-правова форма  платника податкiв.

Класифiкацiя органiзаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004, затверджена наказом Державного комітету України з питань технiчного  регулювання та споживчої· полiтики  вiд 28.05.2004 № 97.     

Водночас статтями 29 та 66 Бюджетного кодексу України передбачено, що до складу доходiв загального  фонду  Державного  бюджету України належить 90 вiдсоткiв податку на прибуток  пiдприємств (крiм податку  на прибуток пiдприємств державної· власностi, що зараховується до загального фонду державного бюджету в повному обсязi) та 10 вiдсоткiв податку на прибуток пiдприємств - до складу загального фонду обласних бюджетiв (крiм податку на прибуток  пiдприємств  державної власностi).

Вiдповiдно до частини дpyгої статтi 22 Господарського кодексу України суб'єктами   господарювання  державного   сектору  економiки   є суб'єкти, що дiють  на основi лише державної· власностi,  а також субʼєкти,  державна частка у статутному  капіталі яких перевищує пʼятдесят відсотків  чи становить величину, яка забезпечує державi право вирiшального впливу на господарську  дiяльнiсть цих субʼєктiв.

Реєстр (перелік) суб’єктів господарювання державного сектору економіки (державних підприємств, їx об'єднання, дочiрнiх пiдприємств та господарських товариств, державна частка у статутному капiталi яких перевищує 50 відсотків  щокварталу розміщується на офіційному вебсайті Фонду  державного  майна України.