Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо визнання резидента України контролюючою особою

, опубліковано 25 квітня 2024 о 10:40

Підстави   визначення   контролюючою   особою   встановлені    підпунктами   39-2.1.2 39-2.1.7 пункту 39-2.1 статті 39-2 розділу І Кодексу. Водночас відповідно до підпункту 39-2.2.2 пункту 39-2.2 статті 39-2 розділу І Кодексу об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб (податку на прибуток підприємств) контролюючої особи є частина скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізична (юридична) особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, що обчислюється відповідно до правил, визначених статтею 39-2 розділу І Кодексу. 

Відповідно до підпункту 39-2.2.3 пункту 39-2.2 статті 39-2 розділу І Кодексу скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, який було включено до об’єкта оподаткування однієї контролюючої особи в порядку, передбаченому Кодексом, не може бути повторно включено до об’єкта оподаткування іншої контролюючої особи або контролюючих осіб.

 Підпунктом 39-2.5.2 пункту 39-2.5 статті 39-2 розділу I Кодексу визначено,  що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік  засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги". 

Тож на фізичну (юридичну) особу – резидента України (2), яка визначила себе контролюючою особою КІК у розмірі 100 %, покладаються зобов’язання, передбачені статтею 39-2 розділу І Кодексу. 

Відповідна інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/775003.html