Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи подається Додаток КІК до декларації про доходи, якщо скоригований прибуток КІК не включається до загального доходу контролюючої особи, оскільки між Україною та іноземною юрисдикцією реєстрації КІК є договір про уникнення подвійного оподаткування?

, опубліковано 06 травня 2024 о 17:20

Відповідно до підпункту 39 прим. 2.2.2 пункту 39 прим. 2.2 статті 39 прим. 2 ПКУ об’єктом оподаткування для податку на доходи фізичних осіб платника податку – контролюючої особи є частина скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, пропорційна частці, якою володіє або яку контролює така фізична особа на останній день відповідного звітного періоду, щодо якого розраховується скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, що обчислюється відповідно до правил, визначених статтею 39 прим. 2 ПКУ. Зазначена частина прибутку контрольованої іноземної компанії включається до складу загального річного оподатковуваного доходу контролюючої особи в порядку, визначеному пунктом 170.13 статті 170 ПКУ.

Відповідно до підпункту 170.13.1 пункту 170.13 статті 170 ПКУ платник податку – резидент, що визнається контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії, зобов’язаний визначити частину прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до положень статті 39 прим. 2 ПКУ та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації про майновий стан і доходи та оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

В той же час, норми пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ передбачають перелік умов, у разі дотримання яких, скоригований прибуток КІК не включається до бази оподаткування контролюючої особи.

Згідно з підпунктом 39 прим. 2.4.1 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню, зокрема, до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи у разі додержання таких умов:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) контрольованої іноземної компанії є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та:

б) виконується будь-яка з таких умов: 

контрольована іноземна компанія фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену п. 136.1 ст. 136 ПКУ, або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів, або

частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить не більше 50 відсотків загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел.

У разі якщо частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить більше 50 відсотків загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел, для цілей застосування статті 39 прим. 2 ПКУ такі доходи визнаються активними, за умови що контрольована іноземна компанія:

фактично виконує суттєві функції, несе ризики та використовує активи в операціях, що призводять до отримання відповідних активних доходів;

має необхідні ресурси для виконання зазначених функцій, управління ризиками та використання активів (кваліфікований персонал, основні фонди у власності або користуванні, достатній власний капітал тощо).

Форма Декларації та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859.

Згідно з приміткою 8 до Декларації рядок 10.14 «Частина прибутку контрольованої іноземної компанії (додаток(и) КІК)» розділу ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» Декларації заповнюється відповідно до пунктів 170.13, 170.13 прим. 1 статті 170 ПКУ та проставляється кількість поданих додатків КІК за їх наявності.

Відповідно до пункту 9 розділу ІV Інструкції у Додатку КІК «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» зазначаються данні платниками податку – резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо КІК.

Додаток КІК до Декларації заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії. Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті з прибутку контрольованої іноземної компанії, розраховуються відповідно до положень статті 39 прим. 2 розділу II ПКУ та пунктів 170.13, 170.13 прим. 1 статті 170 розділу ІV ПКУ.

Враховуючи викладене, якщо скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не включається до загального оподатковуваного доходу платника податку – контролюючої особи, оскільки між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) контрольованої іноземної компанії є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією, та виконуються умови підпункту «б» підпункту 39 прим. 2.4.1 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ, то контролююча особа подає Додаток КІК до Декларації, який заповнює із зазначенням інформації про нерезидента та фінансових показників у рядках 01-06, в яких проставляє нулі.