Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи відображають платники, які не є виробниками або імпортерами, у рядку 22 фіскального чека розмір ставки та суму акцизного податку при роздрібній торгівлі тютюновими виробами, виробленими після 01 квітня 2022 року?

, опубліковано 13 червня 2024 о 17:12

Не відображають.

Згідно з пунктом 212.1 статті 212 ПКУ платниками акцизного податку, зокрема, є: 

особа – суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів (крім тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах);

особа – виробник та/або імпортер тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, яка здійснює їх реалізацію для цілей оподаткування акцизним податком з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів за ставкою, визначеною підпунктом 215.3.10 пункту 215.3 статті 215 ПКУ.

Відповідно до пункту 40 підрозділу 5 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ тимчасово, до 01 січня 2023 року, сплата акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну), вироблених до 01 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01 квітня 2022 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01 квітня 2022 року.

Тобто, акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі з тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, вироблених до 01 квітня 2022 року, в тому числі іноземними виробниками, та не реалізованих кінцевим споживачам до 01 квітня 2022 року, здійснюється у порядку та на умовах, що діяли до 01 квітня 2022 року та сплачується суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі з обсягів реалізованих підакцизних товарів до 01 січня 2023 року. Останній звітний період за який сплачується податок – грудень 2022 року.

Обов'язкові реквізити фіскального чека визначені пунктом 2 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13. При цьому, у фіскальному чеку зазначаються обов'язкові реквізити, зокрема: назва та адреса господарської одиниці; назва та кількість товару, який реалізується; вартість проданого товару; ставки та суми податку на додану вартість та акцизного податку.

Пунктом 7 розділу ІІ Положення № 13 передбачено, що рядки 21, 22 фіскального чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю (пункт 7 розділу ІІ Положення № 13).

Враховуючи викладене, суб'єкти господарювання, які не є виробниками та/або імпортерами, та які здійснюють роздрібну торгівлю тютюновими виробами, тютюном та промисловими замінниками тютюну, а також рідинами, що використовуються в електронних сигаретах виробленими після 01 квітня 2022 року, а також рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, в розрахункових документам (чеках реєстраторів розрахункових операцій не відображають з 01 травня 2022 року у рядку 22 фіскального чека інформацію щодо акцизного податку (літерне позначення, розмір ставки, загальна сума податку за всіма зазначеними в чеку товарами).

Більше інформації: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=41684