Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи може користувач зробити копію кваліфікованого електронного підпису з файлового носія на захищений носій інформації?

, опубліковано 14 червня 2024 о 13:10

Ні, не може.

Сформувати новий кваліфікований сертифікат за електронним запитом можна з незахищеного носія ключової інформації на захищений носій ключової інформації. При цьому старий кваліфікований сертифікат втратить чинність.

Відповідно до підпункту 23 пункту 1 статті 1 Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII "Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги" кваліфікований електронний підпис (КЕП) – удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа.

Згенерований особистий ключ користувача захищається паролем та записується на захищеному носії ключової інформації відповідно до підпункту 5.1 пункту 5 Настанови користувача "ІІТ Користувач ЦСК-1", яка розміщена на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (http://ca.tax.gov.ua) за посиланням: Головна/"Отримання електронних довірчих послуг"/"Програмне забезпечення"/"Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – "ІІТ Користувач ЦСК-1"/"Настанова користувача "ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1".

Детальна інформація щодо повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом при переході з незахищеного носія ключової інформації на захищений носій ключової інформації наведена в пункті 7 Настанови користувача "ІІТ Користувач ЦСК-1", яка розміщена на вебсайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Державної податкової служби України (https://ca.tax.gov.ua) за посиланням: Головна/"Отримання електронних довірчих послуг"/"Програмне забезпечення"/"Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – "ІІТ Користувач ЦСК-1"/"Настанова користувача "ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1".

Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом з незахищеного носія ключової інформації на ЗНКІ можна здійснити за допомогою програмного забезпечення "ІІТ Користувач ЦСК-1".

Для початку використання сервісу повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом за допомогою програмного забезпечення "ІІТ Користувач ЦСК-1" платнику необхідно встановити актуальну версію безкоштовного програмного забезпечення "ІІТ Користувач ЦСК-1", яка доступна для завантаження за посиланням: Головна/"Повторне (дистанційне) формування сертифікатів за електронним запитом"/"За допомогою Користувача ЦСК" або Головна/"Отримання електронних довірчих послуг"/"Програмне забезпечення"/"Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – "ІІТ Користувач ЦСК-1"/"Інсталяційний пакет "ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1".

Слід зазначити, що скористатися сервісом повторного (дистанційного) формування сертифікатів зможуть лише ті користувачі, які мають:

чинні сертифікати (наприклад, до закінчення строку чинності сертифікатів залишилось декілька днів);

незмінні реєстраційні дані (ПІБ, адреса реєстрації місця проживання, код ЄДРПОУ організації тощо);
особистий ключ доступний лише користувачу та не є скомпрометованим.

Більше інформації: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=41691