Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запоріжці збільшили сплату ПДФО на 318 мільйонів гривень

, опубліковано 27 червня 2024 о 09:03

У січні-травні від платників податків регіону до бюджетів усіх рівнів надійшло 5 мільярдів 108 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Це на 318 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Так, до державного бюджету спрямовано 2 мільярди 182 мільйони гривень ПДФО, рівень надходжень п'яти місяців 2023 року перевищено на 17 мільйонів гривень. До місцевих скарбниць перераховано 2 мільярди 926 мільйонів гривень, що на 301 мільйон гривень більше, ніж торік. 

У травні запоріжці сплатили до бюджетів понад мільярд гривень податку на доходи фізичних осіб. Зокрема, до державного бюджету направлено 477 мільйонів 500 тисяч гривень, до місцевих бюджетів – майже 635 мільйонів гривень.

Нагадаємо, базова ставка ПДФО складає 18 відсотків щодо доходів, нарахованих, зокрема, у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами.

За ставкою 9 відсотків оподатковуються доходи у вигляді дивідендів по акціях та інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток.

Ставка 5 відсотків застосовується до бази оподаткування при продажу нерухомого і рухомого майна, його успадкуванні, отриманні подарунків; доходів платника податку – спеціаліста резидента Дія Сіті, що виплачуються на його користь резидентом Дія Сіті.

Нульова ставка застосовується при отриманні подарунків, матеріальної допомоги, якщо їх вартість або величина не перевищує певних меж, а також при оподаткуванні спадщини від члена сім'ї першого та другого ступенів споріднення.