Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи подається уточнююча декларація з плати за землю за 2024 рік з орендної плати за земельні ділянки комунальної власності територіальної громади міста, якщо прийнято рішення міської ради про надання пільги?

, опубліковано 17 липня 2024 о 17:03

Відповідно до підпункту 10.1.1 пункту 10.1 статті 10 та підпункту 265.1.3 пункту 265.1 статті 265 ПКУ плата за землю у складі податку на майно належить до місцевих податків.

Плата за землю – обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (підпункт 14.1.147 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).
Сільські, селищні, міські ради в межах своїх повноважень приймають рішення про встановлення місцевих податків та зборів та податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та/або зборів, та про внесення змін до таких рішень (пункт 12.3 статті 12 ПКУ).

Згідно з підпунктом 12.3.2 пункту 12.3 статті 12 ПКУ при прийнятті рішення про встановлення місцевих податків та/або зборів обов’язково визначаються об’єкт оподаткування, платник податків і зборів, розмір ставки, податковий період та інші обов’язкові елементи, визначені статтею 7 ПКУ з дотриманням критеріїв, встановлених розділу XII ПКУ для відповідного місцевого податку чи збору. 

Слід зазначити, що в частині плати за землю податкові пільги зі сплати орендної плати ПКУ не передбачені. 

Тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, до рішень рад, військових адміністрацій або військово-цивільних адміністрацій щодо встановлення ставок та пільг з місцевих податків та/або зборів та/або рішень про внесення змін до таких рішень не застосовуються вимоги підпункту 4.1.9 пункту 4.1 та пункту 4.5 статті 4, підпунктів 12.3.3, 12.3.4 і 12.3.7 пункту 12.3, підпункту 12.4.3 пункту 12.4 та пункту 12.5 статті 12 ПКУ та Закону України від 11 вересня 2003 року № 1160-ІV «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», частини четвертої статті 15 Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VІ «Про доступ до публічної інформації», Закону України від 01 липня 2014 року № 1555-VІІ «Про державну допомогу суб’єктам господарювання» (підпункту 69.34 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Ради мають право відповідними рішеннями встановлювати розмір (ставку) орендної плати із значенням «0» у порядку і строки, передбачені ПКУ.

Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки (пункт 288.1 статті 288 ПКУ).

У разі звільнення радою, в межах своїх повноважень, від сплати орендної плати за землю шляхом встановлення ставки орендної плати у розмірі «0» відсотків, така ставка може бути застосована за умови внесення змін до діючих договорів оренди земельних ділянок комунальної власності.

Якщо у 2024 році міська рада прийняла рішення про встановлення ставки орендної плати у розмірі «0» з сплати орендної плати за земельні ділянки комунальної власності на обмежений період, то платник подає податкову декларацію з плати за землю за типом «Уточнююча» за формою чинною на час подання уточнюючого розрахунку, в якій відображається зменшення річної суми орендної плати за землю за 2024 рік з урахуванням дати набрання чинності та періоду дії такого рішення ради.

Умови внесення змін до податкової звітності визначені у статті 50 ПКУ.

Форма податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 № 560.

У розділі  ІІ «Розрахунок суми орендної плати» Декларації з типом «Уточнююча» інформація щодо земельної ділянки з певним кадастровим номером зазначається у двох рядках з розбивкою такої інформації залежно від розміру ставок орендної плати та періоду застосування цих ставок протягом звітного року:

у колонках 2 – 7, 10 – 16 – у обох рядках зазначається аналогічна інформація;

у колонках 8 та 9 зазначаються періоди дії повного розміру (ставки) орендної плати та пільгового розміру (ставки) орендної плати;

у колонці 17 – для кожного періоду володіння, вказаного у колонках 8 та 9, зазначаються розміри ставок: повний та пільговий (встановлений новим рішенням ради);

у колонці 18 – зазначається річна сума орендної плати, розрахована за визначеною формулою у цієї колонці.

У розділі ІІІ «Розрахунок (уточнення) податкового зобов’язання» Декларації зазначається сума податкового зобов’язання з урахуванням періодів дії нової ставки орендної плати згідно з рішенням ради (рядки 3, 4, 6).

Рядок 8 «Зміст доповнення» Декларації має містити інформацію про причину подання уточнюючого розрахунку з орендної плати за землю відповідно до рішення ради.

Більше інформації: https://zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=41769