Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкові пільги і підтримка учасників війни: зустріч із керівництвом Ради ветеранів Запоріжжя

, опубліковано 18 липня 2024 о 14:08

Як застосувати податкові пільги для ветеранів війни, які особливості сплати місцевих податків у прифронтових територіях – ці та інші питання розглянули представники податкової служби регіону та ветеранського руху під час робочої зустрічі.

Начальниця управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Запорізькій області Світлана Баневич та голова Ради ветеранів Запоріжжя, ветеран легендарної бригади спеціального призначення "Азов" НГУ Михайло Пірог обговорили актуальні теми оподаткування, які сьогодні найбільше хвилюють ветеранів.

Більшу частину зустрічі присвятили пільгам зі сплати земельного податку. Світлана Баневич пояснила, що відповідно норм податкового законодавства від сплати земельного податку у межах граничних норм звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22.10.1993 за № 3551-XII "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

Щоб скористатися цими пільгами, фізична особа, яка має підстави для отримання пільг щодо сплати земельного податку, подає податковому  органу за місцем знаходження земельної ділянки або за місцем знаходження будь-якої з земельних ділянок, що знаходяться у власності такої особи (якщо має у власності декілька земельних ділянок) заяву довільної форми про застосування пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу, зокрема, посвідчення особи, на яку поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Крім того, Світлана Баневич нагадала, що платники мають право письмово або в електронній формі засобами електронного зв'язку звернутися до податкового  органу за своїм місцем реєстрації  або за місцем знаходження земельних ділянок, для проведення звірки даних щодо розміру площ та кількості земельних ділянок, земельних часток (паїв), що перебувають у власності та/або користуванні платника податку, права на користування пільгою зі сплати податку, розміру ставки земельного податку, нарахованої суми плати за землю.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником, контролюючий орган, до якого звернувся платник, проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення разом з детальним розрахунком суми податку. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Також сторони зосередили увагу на питаннях ветеранської політики в регіоні в контексті започаткування власної справи учасниками війни, які повернулися до цивільного життя і сьогодні розпочинають бізнес у прифронтовому Запоріжжі.