Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Розрахункові операції з РРО та без РРО: Обговорення кейсів запорізьких підприємців у ТРЦ «Панорама»

, опубліковано 22 січня 2024 о 12:42

Застосування РРО під час здійснення розрахункових операцій все ще залишається топ-темою для більшості запорізьких підприємців. Адже нюансів, на які потрібно зважати, чимало.  Тож, податківці регіону продовжують комунікувати з бізнесом, як щодо загальних вимог законодавства, так і щодо конкретних кейсів, пов’язаних із практикою використання реєстраторів розрахункових операцій.

Днями начальник управління податкового аудиту Дмитро Шепель та заступник начальника управління Вікторія Монастирська зустрілися з місцевими підприємцями, які ведуть свій бізнес у ТРЦ «Панорама». Під час спілкування податківці акцентували, перш за все, на вимогах Закону України №1017-ІХ  «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій», яким визначено обов’язковість застосування РРО при здійсненні розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями ІІ-ІV груп незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, а також ФОП на загальній системі оподаткування.

Окремою темою стали конкретні кейси підприємців, що стосувалися відповідальності за порушення при використанні РРО та застосування штрафних санкцій на території Запорізької області, враховуючи її прифронтовий статус. 

Дмитро Шепель знову звернув увагу запорізьких бізнесменів на те, що наразі усі громади нашого регіону внесені до Переліку тимчасово окупованих територій або тих, на яких ведуться/велися бойові дії. Тож, відповідно до Закону № 3219, запорізькі підприємці на сьогоднішній день звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення Закону «Про застосування РРО». Однак Міністерство реінтеграції оновлює статус громад щойно змінюється ситуація, тому до Переліку періодично вносяться зміни. А це означає, що вихід громади з переліку поновлює на її території фінансову відповідальність для бізнесу за встановлені порушення. 

Керівник управління податкового аудиту наголосив, що звільнення від відповідальності за порушення, не означає звільнення від обов’язку застосовувати РРО. Тож, запорізькі підприємці, які підпадають під дію закону про реєстратори розрахункових операцій, вже сьогодні мають зареєструвати РРО (будь-якого типу – класичний або програмний) та почати його застосовувати.

Також податківці нагадали, що у разі виникнення запитань, необхідно звертатися на гарячі лінії Головного управління ДПС у Запорізькій області та у Центри обслуговування платників.

Більше про застосування РРО читайте на сайті Державної податкової служби України: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/, https://tax.gov.ua/diyalnist-/podatkoviy-audit/povidomlennya/.

Фотоматеріали по темі