Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Регіональна проблематика екологічного оподаткування: Робоча зустріч представників податкової служби та обласної адміністрації

, опубліковано 26 липня 2024 о 09:26

Днями у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області пройшла робоча нарада з питань адміністрування екологічного податку та ефективності його справляння у регіоні. Перш за все, учасники зустрічі зосередили увагу на динаміці декларування податку та надходженнях.

Як повідомив начальник управління оподаткування юридичних осіб ГУ ДПС у Запорізькій області Василь Рахуба на даний час в регіоні екологічний податок сплачують 1230 забруднювачів навколишнього середовища. За перше півріччя 2024 року вони спрямували до бюджету 174 мільйони 600 тисяч гривень податку. Порівняно з відповідним періодом 2023 року надходження збільшились майже на 14 мільйонів. Це позитивна тенденція, для закріплення якої запорізькі податківці працюють над розширенням кола платників екологічного податку. З-поміж іншого, йдеться про платників акцизного податку, які мають пункти з роздрібної, оптової торгівлі та зберігання пального, платників, які потенційно здійснювали зберігання люмінесцентних ламп, шин та акумуляторів, а також суб’єктів господарювання, що вели розрахунки за спожитий газ з газопостачальними організаціями  області та не надавали податкову звітність по екологічному податку. Також Василь Рахуба наголосив на проблемних питаннях, пов’язаних із отриманням підприємствами дозвільних документів.

Позицію Запорізької обласної державної адміністрації представляв керівний склад департаменту захисту довкілля.

Його очільник Олександр Казанцев акцентував на необхідності системної взаємодії між органами державної влади, правоохоронними  та контролюючими   органами. Адже, з огляду на специфіку регіону, контроль за сплатою екологічного податку – це одне із пріоритетних питань. Низькі екологічні стандарти в діяльності суб’єктів господарювання, недотримання ними принципів соціальної відповідальності призводить не тільки до економічних втрат, але й завдає значної шкоди довкіллю регіону.

Під час обговорення учасники зустрічі також зосередили увагу на дотриманні вимог Постанови Кабінету міністрів України від 18.03.2022 №314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», відповідно до якої суб’єкти господарювання подають до Департаменту захисту довкілля Запорізької обласної державної адміністрації декларації про провадження господарської діяльності та можуть не отримувати дозвільні документи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, при цьому повинні надавати податкову звітність з екологічного податку.

Наприкінці зустрічі сторони обговорили подальші кроки у спільній роботі.