Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маєте "сплячий" ФОП і борги з ЄСВ? Дізнайтесь як їх можна списати

опубліковано 09 липня 2020 о 08:13




Нещодавно були внесені зміни до законодавства, які стосуються єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Вони спрямовані на усунення дискримінації за колом платників. Відповідно до Закону України № 592 певні категорії підприємців мають право на списання суми заборгованості з єдиного внеску та штрафів і пені, нарахованих на ці суми з 01 січня 2017.

По-перше, хто може розраховувати на списання боргу з єдиного внеску?

Фізичні особи-підприємці на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, але за умови, що вони не отримували від своєї діяльності доходи, які підлягають оподаткуванню ПДФО, у період з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року.

Що необхідно зробити?

Протягом 90 календарних днів з дня набрання чинності Закону, тобто з 3 червня по 31 серпня 2020 року включно:

- фізичні особи-підприємці повинні подати заяву державному реєстратору про припинення підприємницької діяльності (за місцем реєстрації) та до податкової служби необхідно надати звітність з єдиного внеску за період з 1 січня 2017 року до 3 червня 2020 року, якщо вона не подавалась раніше;

- Що стосується фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, то вони мають подати до податкової служби заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітність з єдиного внеску, якщо така звітність не була подана раніше.

Які дії податкової служби?

Податкова служба протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої прийме рішення про списання суми боргу або вмотивоване рішення про відмову у списанні.

Коли можуть відмовити у списанні боргу?

1) платник податків отримав дохід протягом періоду з 01.01.2017 р. до 3 червня 2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

При цьому, якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеню платник частково погасив самостійно, податкова служба приймає рішення про списання залишку боргу.

Слід зауважити, що нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій та пені не підлягають поверненню.