Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерактивне декларування: подавайте декларацію онлайн

, опубліковано 30 березня 2021 о 10:48

Нашим читачам полюбився інтерактив в історіях, і ми вдячні за вашу участь в опитуванні. І як ви вже звикли, публікуємо розширені відповіді.

Для тих, хто вперше подає декларацію про доходи, на сайті податкової служби за банером "Декларування-2021" зібрано багато корисної інформації. Зокрема, за цим посиланням https://tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/zrazki-zapovnennya-podatkovoi-deklaratsii/ можна переглянути зразки заповнення декларації при отриманні різних видів доходів та для отримання податкової знижки.

Також у розділі "Декларування-2021" опубліковано умови, за яких громадяни можуть повернути частину сплачених податків у вигляді податкової знижки. Серед іншого, право на податкову знижку мають українці зі статусом внутрішньо переміщеної особи. Компенсація надається на суму сплаченої орендної плати. В такому разі, разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи необхідно подати:

- копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

- копію договору оренди житла;

- копії платіжних та розрахункових документів, що підтверджують факт сплати (крім електронних розрахункових документів);

- заяву, в якій зазначені відомості щодо відсутності умов, які не дають право на отримання податкової знижки згідно з нормами чинного законодавства.

Додатковими документами, які підтверджують відсутність умов, що не дають право на отримання податкової знижки може бути Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, інформація від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської райдержадміністрацій щодо адресної допомоги для покриття витрат на проживання, тощо.

Всі ці документи у сканованому вигляді додаються при подачі декларації в Електронному кабінеті платника в додатку "Документ довільного формату". Таким чином, весь пакет документів надсилається до податкової служби дистанційно, і декларанти можуть залишатися вдома у безпечному місці, що особливо важливо в період пандемії.