Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Декларування доходів адвокатів та доходів отриманих від продажу майна

, опубліковано 09 квітня 2021 о 11:42

Минулої доби наші читачі знову мали нагоду випробувати свої знання з податкового законодавства та відповісти на запитання в історіях. І зараз ми розберемося, які відповіді були правильними і чому саме.

По-перше, щодо Володимира, який надає клієнтам адвокатські послуги. Деклараційна кампанія стосується тих адвокатів, які провадять незалежну професійну діяльність, тобто вони не є найманими працівниками та не зареєстровані як ФОП. Відповідно до Податкового кодексу, незалежна професійна діяльність – це участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю.

Такі самозайняті особи, зокрема і адвокати, мають подати декларацію про доходи, отримані минулого року, до 1 травня 2021 року, розрахувати податок до сплати та сплатити його до 1 серпня.

Микола з нашого другого питання подавати декларацію не зобов’язаний. Адже при продажу земельної ділянки розрахунок та сплата податку відбувається до моменту нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу. І якщо податок сплачено, особа звільняється від обов’язку подачі річної декларації про доходи. Однак, якщо земельна ділянка отримана у спадщину та не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення, дохід від продажу такої ділянки не оподатковується. Відповідно, декларацію про доходи подавати не обов’язково.

І наостанок про Наталю, яка торік продала квартиру та сплатила податок під час оформлення у нотаріуса. Якщо особа продає нерухоме майно, під час нотаріального оформлення вона має сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір. У такому разі подавати річну декларацію про майновий стан і доходи не обов’язково. Також фізична особа не зобов’язана подавати декларацію, якщо дохід від продажу нерухомого майна не підлягає оподаткуванню. При цьому фізична особа може подати декларацію добровільно та вказати загальний річний дохід, отриманий нею від продажу об’єктів нерухомого майна.