Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи важливо дотримуватися термінів під час декларування доходів

, опубліковано 15 квітня 2021 о 10:36

Вчорашнє опитування викликало чималий інтерес у наших читачів і ми вдячні кожному за участь. Варто зазначити, що відповіді не були одностайними, тож, давайте розберемося із запропонованими кейсами.

Що стосується Марії, яка перебуває за кордоном. Дохід, який вона зараз отримує від надання житла в оренду, має бути задекларований у 2022 році. Адже кампанія «Декларування-2021» поширюється на тих громадян, які отримували неоподатковані доходи у попередньому році, тобто у 2020.

Максим відповідно до п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу України повинен самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в декларації про майновий стан і доходи. Тож, правильна відповідь на друге запитання негативна.

Якщо ж з певних причин він не встигне це зробити, пунктом 124.1 ст. 124 Кодексу визначено, що у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом визначених строків, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу.

Щодо третього запитання, на жаль, Олексій втратив можливість претендувати на податкову знижку. Оскільки якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на податкову знижку, це право на наступні роки не переноситься.
Тож, якщо у минулому році, ви мали витрати, які дають право на часткову компенсацію раніше сплаченого податку на доходи фізичних осіб, встигніть подати декларацію до 31 грудня поточного року.

Більш детальна інформація про нюанси деклараційної кампанії на нашому сайті: https://zp.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/.

А також слідкуйте за нашими гарячими лініями та телефонуйте.