Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наповнення бюджетів громад Бердянського району у фокусі уваги місцевої влади

опубліковано 16 червня 2020 о 14:46

Днями голова Бердянської райдержадміністрації Ірина Півень провела робочу нараду щодо перспектив виконання планових показників місцевих бюджетів Бердянського району за перше півріччя 2020 року та річних планових показників. Зустріч відбулася за участі керівництва райдержадміністрації та представників органів місцевого самоврядування Андріївської селищної ради, Долинської, Андрівської та Дмитрівської сільських рад. Позицію податкової служби регіону представляла начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова.

Учасники проаналізували стан наповнення місцевих бюджетів, зокрема, надходження до загального фонду зведеного бюджету Бердянського району, який за оперативними даними райдержадміністрації на початок червня поточного року склав 91 відсоток. Однак, враховуючи обов’язкові щомісячні надходження, а також активізацію роботи з адміністрування земельного податку з фізичних осіб, очікується 100-відсоткове виконання за І півріччя усіх бюджетів Бердянського району, крім бюджету Дмитрівської сільської ради.

Як пояснила начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова, зменшення бюджетних надходжень Дмитрівської сільради відбувається через те, що рішенням сесії Дмитрівської сільської ради на 2020 рік майже в 10 раз зменшена ставка податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Крім того, за словами очільниці податкової служби Бердянщини на теперішній час спостерігається зменшення надходжень до бюджетів усіх рівнів у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Це пов’язано із ситуацією, що склалася у зв’язку  з прийняттям Закону України від 17 березня 2020 року № 553-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших Законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби  COVID-19», а саме  не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності). Крім того, зазначеним законом також передбачене відтермінування сплати таких податків до 30 червня 2020 року.

Учасники наради також обговорили перспективи наповнення місцевих бюджетів та напрями співпраці. За результатами засідання було вирішено, зокрема, активізувати роботу з боржниками по земельному податку, орендарями земельних ділянок та водних ставків. В оптимальні терміни необхідно організувати роботу з залучення до оподаткування суб’єктів господарювання та громадян, які здають у найм квартири та кімнати туристам на курортному узбережжі, з легалізації підприємницької діяльності та доходів від вирощування сільськогосподарської продукції у форматі проведення щорічних операцій «Урожай» та «Курорт» на Бердянщині.

 

Бердянське управління
ГУ ДПС у Запорізькій області