Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бердянщина готується до відкриття курортного сезону

опубліковано 01 липня 2020 о 10:13

Цього року з запізненням, але очікують на відпочиваючих санаторно-курортні заклади Бердянського та Приморського району на Азовському узбережжі.

Саме курортно-туристичному сезону були присвячені засідання круглого столу, що відбулися на днях у Бердянському управлінні податкової служби області з керівниками санаторно-курортних, оздоровчих, готельних закладів та фізичними особами-підприємцями, які надають послуги з тимчасового розміщення відпочиваючих.

Відкриваючи захід, начальниця Бердянського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова проінформувала присутніх про основні норми та вимоги податкового законодавства, що стосуються діяльності у сфері надання туристично-курортних послуг та відпочинку, зокрема, з питань декларування та сплати туристичного збору.

Так, якщо раніше розмір збору розраховувався від вартості отриманих послуг на проживання, то після законодавчих змін у 2019 році прорахувати та проконтролювати суму туристичного збору до сплати стало простіше. Все залежить від кількості відпочиваючих та встановленої місцевими органами влади ставки збору для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення, яка визначається як відсоток від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року.

Крім того, фахівці Бердянського управління нагадали про особливості заповнення та надання податкової звітності, про пільгові категорії громадян, акцентувавши увагу на обов’язкову наявність документів, що підтверджують звільнення від сплати туристичного збору.

Враховуючи, що влітку на території більшості санаторно-курортних закладів функціонують кафе та ресторани, очільниця Бердянського управління звернула увагу присутніх на порядок ліцензування та особливості застосування реєстраторів розрахункових операцій, пов’язаних з реалізацією підакцизної продукції. Також вона нагадала про офіційне працевлаштування найманих працівників та акцентувала увагу, що дотримання вимог законодавства – у фокусі уваги податкової служби та місцевих органів влади. У рамках операції "Курорт-2020" до суб’єктів господарювання, які нехтують законодавчими нормами, будуть застосовуватися контрольно-перевірочні заходи.

Учасники також обговорили питання щодо справляння податку на нерухомість та орендної плати за землю, єдиного податку. Не оминули увагою і нововведення у податковому законодавстві, що стосуються списання боргу з єдиного внеску недіючим підприємцям та особам, які провадять незалежну професійну діяльність.

Під час зустрічі присутні отримали необхідну та корисну у своїй сфері діяльності інформацію, мали можливість поставити запитання, обмінятися думками та поділитись практичним досвідом.

 

Бердянське управління ГУ ДПС у Запорізькій області