Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про легалізацію земельних та трудових відносин як джерело наповнення місцевих бюджетів. Приморськ

опубліковано 14 червня 2021 о 10:06

Взаємодія податкової служби Запорізької області з територіальними громадами стала вже звичайним робочим процесом. Так, голова Бердянської райдержадміністрації Олексій Бакай, голова Приморської територіальної громади Олександр Кошелевич та начальник Бердянського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізької області Оксана Федорова днями провели засідання круглого столу щодо ефективної співпраці органів місцевого самоврядування з органами ДПС.

У ході обговорення були розглянуті механізми відпрацювання всіх наявних резервів та забезпечення додаткових надходжень до місцевого бюджету громади.

У своїй доповіді Оксана Федорова окреслила основні напрями взаємодії, реалізація яких забезпечить додаткові надходження до бюджету. Зокрема, за результатами проведеного аналізу платників єдиного податку четвертої групи, які використовують земельні ділянки з цільовим призначенням для сіножатей та пасовищ на території Приморської ОТГ, встановлено, що 3 суб’єкти господарювання використовують земельні ділянки не за цільовим призначенням, а під посіви сільськогосподарських культур. У податкових деклараціях платника єдиного податку четвертої групи, замість нормативної грошової оцінки ріллі, яка в 5 разів вище, платники використовують занижену нормативну грошову оцінку для сіножатей та пасовищ, що призводить до щорічних втрат місцевого бюджету на суму 142 тисяч гривень.

Окремо увага була приділена питанню запобігання виникнення у платників податків податкового боргу. Оскільки лише належна та своєчасна сплата податків забезпечує стабільні та прогнозовані надходження до бюджетів та, відповідно, дає можливість забезпечити усі необхідні потреби громад.

Також під час обговорення йшлося про надходження коштів від використання природних ресурсів (плати за землю, екологічного податку); земельних відносин у частині залучення платників, які не оформили права власності або право користування земельними ділянками, залучення до декларування доходів від продажу сільськогосподарської продукції «одноосібників» та фізичних осіб, які отримують доходи за здавання іншим фізичним особам власних паїв в оренду.

Також учасники засідання проаналізували резерви додаткових надходжень до бюджету.

Одним з важливих питань на сьогодні залишається легалізація трудових відносин, і насамперед, у цьому повинні бути зацікавлені самі мешканці громади, оскільки “тіньова” виплата зарплати не лише зменшує надходження до бюджету, а й позбавляє кожного такого працівника соціальних гарантій та пільг.

Фотоматеріали по темі