Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Бердянські податківці та місцеві урядовці продовжують співпрацю для забезпечення надходжень до бюджету Бердянщини

, опубліковано 17 листопада 2021 о 13:01

Фахівці податкової служби Бердянська регулярно співпрацюють з представниками територіальних громад району. Нещодавно в Бердянській державній районній адміністрації відбувся «День громад», на якому була присутня начальник Бердянського відділу камеральних перевірок Головного управління ДПС у Запорізькій області Оксана Федорова.

Як наголосила посадовиця, забезпечення повноти наповнення місцевого та державного бюджетів – це спільний пріоритет органів місцевого самоврядування та податкової служби.

Оксана Федорова зазначила, що по кожній громаді були визначені напрями роботи, які підписані ГУ ДПС у Запорізькій області та головами всіх ОТГ. В рамках цієї взаємодії та з метою збільшення доходної частини місцевих бюджетів були проведені зустрічі, по кожному напрямку направлено листи до об’єднаних територіальних громад. Зокрема, вона відмітила активну взаємодію з Берестівською територіальною громадою.

Крім того, Оксана Федорова акцентувала увагу на питанні плати за землю з громадян, яка надходить до бюджетів територіальних громад. Списки громадян-боржників були надані кожній громаді, на теперішній час загальне відпрацювання боржників становить 36,7%. Відпрацьовано 790 боржників на 438 тисяч гривень. Найкраща динаміка спостерігається по Бердянській об’єднаній громаді, де завдяки залученню голів вуличних комітетів значно активізувалась робота в цьому напрямку (відпрацьовано 578 боржників).

Ще одним напрямом є сплата податку на доходи фізичних осіб з оренди земельних паїв. За рахунок спільних дій по залученню до сплати ПДФО з оренди паїв суб’єктів господарювання по всім об’єднаним територіальним громадам, крім Приморської ОТГ, вже досягнуто рівень минулорічних надходжень.

Також збільшити надходження до місцевого бюджету дозволяє робота з суб'єктами господарювання, які зареєстровані в інших регіонах, проте здійснюють діяльність на території громад. Зокрема, у 2021 році надійшло 7,2 мільйона гривень ПДФО від нових платників.

Особлива увага приділяється виявленню земельних ділянок, які використовуються не за цільовим призначенням або без правовстановлюючих документів. Після проведеного аналізу виявлено 6 суб’єктів господарювання – платників єдиного податку четвертої групи, які використовують сіножаття та пасовища не за цільовим призначенням, а під посіви сільськогосподарських культур. Розраховано загальну суму втрат 553,5 тисячі гривень. За результатами відпрацювання 4 суб’єкти надали уточнюючі декларації за 2018-2021 роки та збільшили нарахування на 440 тисяч гривень.

Наприкінці свого виступу Оксана Федорова нагадала, що з 1 вересня 2021 року стартувало одноразове (спеціальне) добровільне декларування громадянами активів, з яких раніше не сплачувались податки. При цьому декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів. Також вона поінформувала, що подача одноразової декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларування здійснюватиметься добровільно.

Фотоматеріали по темі