Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кушугумці разом з податківцями окреслили основні напрями співпраці

, опубліковано 14 січня 2022 о 15:04

Днями спеціалісти Запорізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок зустрілись з заступником голови та представниками бізнесу Кушугумської територіальної громади для обговорення напрямків роботи по взаємодії податкової служби з ОТГ.

За словами начальниці Запорізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Антоніна Оніщенко, в умовах децентралізації відповідальність органів місцевого самоврядування за наповнення бюджетів значно зростає. Основними напрямами співпраці податкової служби та ОТГ на сьогодні є визначення проблемних питань, наповнення місцевих бюджетів, проведення інвентаризації земельних ділянок, активізація роботи з громадянами, які мають податковий борг. Крім того, особлива увага приділяється залученню додаткових джерел доходів та проведенню спільних заходів.

Також під час зустрічі з представниками громад обговорювались проблемні питання щодо обліку платників земельного податку, сплати земельного податку, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, податку на доходи фізичних осіб. Не оминули увагою й новації податкового законодавства з питань застосування РРО, програмних РРО платниками єдиного податку.

У рамках заходу податківці із представниками громади розглянули питання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб відповідно до Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату спеціального збору.

Скористатися одноразовим декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання об'єктів декларування чи на момент нарахування доходів, за рахунок яких були отримані об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Подача одноразової (спеціальної) добровільної декларації є правом, а не обов’язком фізичної особи. Декларант звільняється від кримінальної, адміністративної та фінансової відповідальності у випадку декларування таких активів.

На завершення зустрічі податківці та представники Кушугумської ТГ вирішили продовжувати такі візити співпраці, оскільки спільна робота сприятиме збільшенню надходжень податків до місцевих бюджетів, що в подальшому позитивно вплине на розвиток громади.