Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оріхівським підприємцям розповіли про застосування РРО та ведення обліку товарних запасів

опубліковано 27 січня 2022 о 16:34

Спеціалісти Оріхівської ДПІ Головного управління ДПС в Запорізькій області продовжують інформаційно-роз’яснювальну роботу для підприємців щодо застосування РРО і ПРРО та ведення обліку товарних запасів з 1 січня 2022 року.

Відвідувачі інспекції отримують пояснення з приводу застосування РРО або програмних РРО, котрі є обов’язковими для фізичних осіб підприємців – платників єдиного податку другої-четвертої груп.

Одним із нагальних питань, що цікавило підприємців, був обов’язок фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування вести облік товарних запасів та підтверджувати походження товарів документами. Так, згідно з Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР, ФОПи, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати облік та походження товарів документами. Однак, це не стосується тих суб’єктів господарювання, які провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Також підприємцям розповіли про можливості ФОПів-єдинників другої – четвертої груп проводити розрахункові операції без застосування РРО та/або ПРРО при здійсненні роздрібної торгівлі на території села.

Разом з тим, оріхівські податківці зауважили, що Постановою Кабінету Міністрів України від 23 серпня 2000 року №1336 затверджений Перелік окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування РРО та ПРРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Крім того, оріхівцям роз’яснили особливості одноразового добровільного декларування.

Під час обговорення платники отримали вичерпні відповіді на запитання, які виникли у них в ході зустрічі.

Оріхівська ДПІ