Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 12 травня 2020 о 12:40

Минулого четверга запоріжці активно цікавилися різними аспектами податкових «карантинних» новацій. Наводимо відповіді на найбільш затребувані питання, які були поставлені під час чергової гарячої лінії у Головному управлінні ДПС у Запорізькій області.

Які вимоги для отримання пільги з ПДВ при постачанні лікарських засобів та медичних виробів для боротьби з коронавірусною хворобою?

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон №540, яким передбачено  звільнення від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для боротьби коронавірусною хворобою, перелік яких визначено КМУ.

Такий Перелік визначено постановою КМУ від 20.03.2020 № 224, зі змінами від 08.04.2020 №271.

Пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується до операцій, здійснених з 17 березня 2020 року до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину.

Отже вартість товарів, що включені до Переліку № 224, повинна визначатися без ПДВ з 17 березня 2020 року.

Пільговий режим застосовується на всіх етапах постачання товарів, включених до Переліку № 224, незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного виробництва чи ввезених на митну територію України).

Операції з постачання на митній території України після 17.03.2020 раніше ввезених товарів за переліком № 224, звільняються від оподаткування незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України – до 17 березня 2020 року чи після такої дати.

Операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України товарів за Переліком № 224, звільняються від оподаткування незалежно від того, хто виробляє та закуповує таку продукцію (постачальником (виробником, імпортером) може бути будь-який суб’єкт господарювання, юридична або фізична особа).

Чи формується податковий кредит при придбанні лікарських засобів за Переліком №224? 

Законом № 540 передбачене застосування режиму звільнення від оподаткування операцій з постачання товарів, включених до Переліку, затвердженого постановою КМУ від 20.03.2020 №224, не з моменту набрання чинності Закону (2 квітня 2020 року), а з моменту запровадження карантинних заходів на території України, тобто, з 17 березня 2020 року.

У зв’язку з цим податкові накладні, які були складені в період з 17 березня по 1 квітня 2020 року (включно) з застосуванням ставки 7 або 20 %, вважаються такими, що складені з порушенням.

Суми ПДВ, зазначені у таких податкових накладних, не можуть бути включені до складу податкового кредиту будь-якого звітного періоду.

Платники ПДВ, які здійснювали придбання товарів, що включені до Переліку №224, з нарахуванням ПДВ, не мають права на формування податкового кредиту по таких операціях.

Якщо покупець вже подав податкову звітність з ПДВ за березень 2020 року та включив суми «вхідного» ПДВ, зазначені у податкових накладних, до складу податкового кредиту, то необхідно подати відповідний уточнюючий розрахунок та виключити такі суми ПДВ зі складу податкового кредиту.

У якому періоді передбачається звільнення громадян від сплати податку на нерухомість?

У період з 1 березня по 30 березня 2020 року об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Обчислення суми податку з об'єктів житлової та нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється податковим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості.

Фізичним особам – платникам податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки у 2020 році податкові органи нараховують податок за 2019 податковий (звітний) рік.

Отже, норми щодо звільнення від оподаткування будуть враховані при нарахуванні податковими органами податку фізичним особам – платникам за об’єкти нежитлової нерухомості у 2021 році за 2020 податковий (календарний рік).

Чи застосовуються  штрафи за порушення правил обігу пального?

Закон № 540  визначає виключний перелік порушень щодо яких не зупиняється застосування штрафних санкції у період дії карантину
Зокрема, податкові органи мають право у період карантину застосовувати санкції:

- за порушення обліку виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (ст. 128-1, ст. 228 ПКУ);

- за порушення цільового використання пального, спирту етилового (ст. 229 ПКУ);

- за порушення вимог щодо обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками  (ст. 1281 ПКУ);

- за порушення вимог щодо здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального (ст. 17 Закону України» № 481/95- ВР від 19.12.1995);

- за здійснення операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку (ст. 117 ПКУ).