Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

З 03 червня діє механізм списання недоїмки з єдиного внеску за 2017-2020 роки для недіючих ФОПів

, опубліковано 02 липня 2020 о 13:00

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» від 13.05.2020 року № 592-IX передбачено з 03.06.2020 списання за заявою платника суми недоїмки з єдиного внеску, штрафів та пені, нараховані на ці суми недоїмки самозайнятим особам за період з 01.01.2017.

До цієї категорії платників відносяться:

- фізичні особи – підприємці (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування); - та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо такими платниками з 01.01.2017 не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб.

Заява на списання такого боргу розглядається органами ДПС за умови обов'язкового подання платником упродовж 90 календарних днів, починаючи з 03.06.2020 року:

підприємцями (крім тих, що перебувають на спрощеній системі оподаткування):

- держреєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи ФОП - заяви про держреєстрацію припинення підприємницької діяльності;

- та до податкового органу за місцем реєстрації - звітності з єдиного внеску за 2017-2020 рр., якщо вона не була подана раніше.

особами, які провадять незалежну професійну діяльність:

- до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску;

- та звітності з єдиного внеску за період 2017-2020 роки, якщо вона не була подана раніше.

Після того, як буде підтверджено вчинення вищевказаних дій, податковий орган протягом 15 робочих днів проведе камеральну перевірку, за результатами якої прийме рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову.

Податковий орган може відмовити списувати суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) протягом періоду з 01.01.2017 р. до дня набрання чинності Законом № 592;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником або стягнуті.

Якщо ж суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником та/або стягнуті, тоді податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.