Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія «Про новації законодавства – на допомогу платникам податків»

, опубліковано 22 грудня 2020 о 12:00

10 грудня 2020 року набули чинності Закони України від 04.12.2020 №1071-IX та № 1072-ІХ щодо додаткових заходів підтримки громадян та малого бізнесу на період здійснення обмежувальних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню COVID-19.

До уваги актуальна інформація щодо таких змін у добірці відповідей фахівців ГУ ДПС у Запорізькій області для телефонної «гарячої лінії».

З якого періоду підприємці - єдинники повинні застосовувати РРО?

З 1 січня 2021 року РРО/програмні РРО повинні застосовувати:

підприємці-платники єдиного податку другої - четвертої груп, які реалізують:

- технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту,

- ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

- лікарські засоби та вироби медичного призначення;

надають платні послуги у сфері охорони здоров’я;

- при перевищенні в календарному році обсягу доходу понад 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

З 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО повинні застосовувати всі фізичні особи-підприємці - платники єдиного податку (крім ФОП-платників єдиного податку першої групи).

Яким категоріям платників списується борг до 3060 грн.?

Податковим органом буде проведено списання податкового боргу, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами станом на 01 листопада 2020 року не перевищує 3060 грн., та залишився несплаченим на дату списання такого боргу.

Таке списання поширюється на усі категорії платників податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів.

Заява платниками податків не подається, оскільки списання боргу здійснюється одноразово та одночасно усім платникам податків, які відповідають вимогам Закону №1072.

Зверніть увагу, що заборгованість зі сплати єдиного внеску не підпадає під списання згідно зазначеної норми.

Після списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави та виключається з відповідних державних реєстрів. Інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.

За якою сумою боргу не буде надсилатись податкова вимога?

Податкова вимога не надсилається (не вручається), а заходи, спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, збільшено мінімальний поріг суми податкового боргу до 3060 гривень, до якої не застосовуються заходи стягнення (до змін було 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - 1020 грн).