Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Важливі зміни: списання податкового боргу, що варто знати?

, опубліковано 22 грудня 2020 о 13:00

10.12.2020 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 р. № 1072-ІХ, яким регулюються питання податкового боргу, а саме:

підлягає списанню податковий борг (у тому числі штрафні санкції і пеня) без подання заяви платником податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами станом на 01.11.2020 року не перевищує 3 060 гривень та залишився несплаченим на дату списання такого боргу. Не підлягає списанню податковий борг з податків та зборів, які відповідно до податкового, митного та іншого законодавства справляються у зв’язку із ввезенням (пересиланням) товарів на митну територію України або територію вільної митної зони або вивезенням (пересиланням) товарів з митної території України або території вільної митної зони, а також податковий борг осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства (п. 24 підр. 10 розд. XX ПКУ).

Отже податковим органом буде проведено списання податкового боргу, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами станом на 01 листопада 2020 року не перевищує 3060 грн., та залишився несплаченим на дату списання такого боргу.

Таке списання поширюється на усі категорії платників податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів.

Заява платниками податків не подається, оскільки списання боргу здійснюється одноразово та одночасно усім платникам податків, які відповідають вимогам Закону №1072.

Зверніть увагу, що заборгованість зі сплати єдиного внеску не підпадає під списання згідно зазначеної норми.

Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету (в доступній для перегляду платнику податків інформації про стан розрахунків з податків та зборів буде відображена сума списання із посиланням на Закон № 1072).

Після списання податкового боргу майно платника податків звільняється з-під податкової застави та виключається з відповідних державних реєстрів.

Інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.