Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За який період платник податку на прибуток може виправити показники додатка ТЦ «Самостійне коригування ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань платника податку» до декларації, що призвели до заниження податку на прибуток та чи виправляют

, опубліковано 08 листопада 2023 о 17:09

Пунктом 50.1 статті 50 ПКУ встановлено, що у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених статтею 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, чинною на час подання уточнюючого розрахунку. 

Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені. 

Абзацами четвертим – п’ятим пункту 50.1 статті 50 ПКУ передбачено, що платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених пунктом 50.2 статті 50 ПКУ, зокрема надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відсотки від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку. Цей штраф не застосовується у разі подання уточнюючого розрахунку до податкової декларації з податку на прибуток підприємств за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до статті 39 ПКУ або при визначенні бази оподаткування відповідно до підпункту 141.9 прим. 1.3 пункту 141.9 прим. 1 статті 141 ПКУ у разі здійснення контрольованих операцій, якщо їх умови не відповідають принципу «витягнутої руки», у строк не пізніше 01 жовтня року, наступного за звітним.

Згідно з абзацом другим пункту 102.1 статті 102 ПКУ у разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації або уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань в межах поданих уточнень, за такою податковою декларацією протягом 1095 днів (2555 дня – у разі проведення перевірки відповідно до статей 39 і 39 прим. 2 ПКУ) з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

Отже, платник податків може подати уточнюючу декларацію з податку на прибуток підприємств, яка містить відмітку «ТЦ» в рядку «Наявність додатків» або в складі пакету має додаток ТЦ протягом 2555 днів від граничного строку подання декларації за звітний (податковий) період, що уточнюється.

Щодо виправлення помилок за результатами документальної перевірки по контрольованих операціях, що призвели до заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток повідомляємо: додаток ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств подається у випадку самостійного коригування платником податку ціни контрольованої операції і сум податкових зобов’язань, що призвели до заниження податкового зобов’язання з податку на прибуток. За наслідками документальної перевірки у випадку встановлення заниження податкового зобов’язання контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, на підставі якого відбувається нарахування в ІКП платника податків.