Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи потрібно контролюючій особі – фізособі заповнювати та подавати до Звіту про контрольовані іноземні компанії Додаток К, Додаток ТЦ та Додаток ЦП, якщо відсутні показники для їх заповнення?

, опубліковано 30 січня 2024 о 17:02

Відповідно до підпункту 39 прим. 2.5.2 пункту 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 ПКУ контролюючі особи – фізичні особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії  до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До Звіту в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної Декларації, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подаються разом із річною Декларацією за наступний звітний (податковий) період.

Форма Звіту, скороченого Звіту та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу затверджені наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254.

Згідно з підпунктом 7 та 8 розділу І Порядку № 254 Звіт та скорочений Звіт подаються щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо. Звіт складається із заголовної частини, загальних відомостей про контролюючу особу, відомостей про контрольовану іноземну компанію та додатків до Звіту.

У Звіті та в Порядку № 254 чітко прописані назви граф та порядок їх заповнення. Тобто, графи Звіту про контрольовані іноземні компанії, в яких є показники для декларування підлягають заповненню. Графи 1-2, 4-9, 11-17, 21-26 та 35 – є обов’язковими для заповнення. Графи 25.1-25.3, 26 Звіту про контрольовані іноземні компанії містять числове поле та заповнюються в гривнях без копійок. Графи 25.1-25.3 можуть буди як додатними так і від’ємними або дорівнювати нулю. Графа 26 може бути додатною або дорівнювати нулю.

Так, згідно з пунктом 25 розділу ІІ Порядку № 254 в графах 25.1-25.3 графи 25 Звіту відображається розрахунок скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, який здійснюється контролюючою особою на підставі фінансової звітності контрольованої іноземної із застосуванням особливостей, встановлених підпунктом 39 прим. 2.3.2 пункту 39 прим. 2.3 статті 39 прим. 2 ПКУ.

У графі 25.1 Звіту зазначається фінансовий результат до оподаткування контрольованої іноземної компанії відповідно до даних її неконсолідованої фінансової звітності, складеної за звітний календарний рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – за періоди, що закінчуються у відповідному календарному році) відповідно до стандартів бухгалтерського обліку, що застосовуються контрольованою іноземною компанією, та строків для підготовки такої звітності у відповідній іноземній юрисдикції.

У графі 25.2К Звіту зазначається сума коригування фінансового результату до оподаткування контрольованої іноземної компанії, що дорівнює показнику рядка 03 додатка К до Звіту.

При складанні Додатка К також використовуються показники Додатка ТЦ та додатка ЦП до Звіту.

Додаток ЦП до Звіту складається по контрольованих іноземних компаніях, які здійснювали операції з цінними паперами.

Додаток ТЦ до Звіту складається по контрольованих іноземних компаніях, які здійснювали контрольовані операції, у разі самостійного коригування ціни контрольованої операції у звітному періоді.

У графі 25.3 Звіту зазначається скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії, що є підсумком граф 25.1 та 25.2К Звіту.

Однак, якщо показники для заповнення Додатків К, ТЦ та ЦП відсутні, то такі додатки не заповнюються та не подаються.