Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи заповнюється графа 28.3 Звіту про КІК щодо окремої контрольованої іноземної компанії, якщо сукупний дохід усіх КІК однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінзвітності не перевищує 2 мільйони євро на кінець звітного періоду?

, опубліковано 06 лютого 2024 о 16:49

Пунктом 39 прим. 2.5 статті 39 прим 2 ПКУ встановлені вимоги щодо складання та подання Звіту про контрольовані іноземні компанії. Зокрема, підпунктом 39 прим. 2.5.2 пункту 39 прим. 2.5 статті 39 прим. 2 ПКУ передбачено, що контролюючі особи зобов’язані подавати Звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До Звіту про контрольовані іноземні компанії в обов’язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії, що підтверджують розмір прибутку контрольованої іноземної компанії за звітний (податковий) рік. 

Умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії регламентовано пунктом 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ.

Незалежно від виконання умов, передбачених підпунктом 39 прим. 2.4.1 пункту 39 прим. 2.4 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, зокрема, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду (підпункт 39 прим. 2.4.2.1 підпункту 39 прим. 2.4.2 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ).

Згідно з підпунктом 39 прим. 2.4.3 пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ у разі якщо прибуток контрольованої іноземної компанії звільняється від оподаткування відповідно до положень пункту 39 прим. 2.4 статті 39 прим. 2 ПКУ, контролююча особа звільняється від обов’язку розраховувати скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії відповідно до положень підпункту 39 прим. 2.3.2 пункту 39 прим. 2.3 статті 39 прим. 2 ПКУ.

Водночас, при звільненні від оподаткування в обов’язковому порядку подається Звіт про контрольовані іноземні компанії (повний) з відображенням умов такого звільнення.

Наказом Міністерства фінансів України від 25.08.2022 № 254 затверджено форму Звіту про контрольовані іноземні компанії, скорочену форму Звіту про контрольовані іноземні компанії та Порядок заповнення Звіту про контрольовані іноземні компанії, скороченої форми Звіту про контрольовані іноземні компанії і подання до контролюючого органу.

Згідно з пунктами 27 – 28 розділу ІІ Порядку № 254 у розділі «Відомості про контрольовану іноземну компанію» Звіту прибуток контрольованої іноземної компанії, звільнений від оподаткування відображається у графі 27.

При цьому в обов’язковому порядку заповнюється графа 28 шляхом проставляння позначки «х» у відповідних графах, де передбачено перелік умов звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії (зазначається одна або декілька причин).

Таким чином, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду, то у Звіті кожної контрольованої іноземної компанії заповнюється графа 28.3 шляхом проставляння позначки «х» у графі 28.3.1.